Заграждат част от Централния площад заради стартиращите археологически разкопки

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (48)
14:47 / 09.04.2012
12047
Зоната на Централния площад в Пловдив, където тази година ще стартират археологически разкопки, ще бъде заградена в края на април, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Това съобщи кметът Иван Тотев, като в тази връзка поясни, че до Великден ще бъдат подписани договорите на участващите в разкопките. 

Припомняме, че реконструкцията на Одеона и Античния театър са само част от мащабните археологически проекти, по които започва да работи през тази година новата управа на Пловдив в лицето на кмета Иван Тотев. Те ще стартират през месец май тази година с разкриване на западната част на Римския форум. Младият градоначалник даде сериозна заявка да превърне Централната градска част на Пловдив в най-красивата в цяла България. Ще се обхване не само разкриването на западната страна на Форума, а и съществуващи вече такива проекти, които са затлачени в годините, като северната страна на съоръжението, Одеона, Римския стадион, Римския театър и Малката базилика, за която вече има строително разрешение.

Средствата, предвидени в бюджета за проектиране на Централната градска част, са 150 000 лв. За Небет тепе ще се кандидатства за 2 милиона лева по норвежката програма, по която се реставрира и Римският стадион, а оттук нататък подобни форуми като двудневната археологическа конференция, която се проведе в Пловдив, могат да станат традиционни и в тях да се дискутира всичко онова, което се случва в града от археологическа гледна точка, каза по темата преди време Тотев. Вече е известно, че община Пловдив няма да плаща на работниците, работещи на археологическите разкопки, тъй като в момента се обучават 50 човека от бюрото по труда, които ще получат своите възнаграждения по оперативна програма "Човешки ресурси".

Тази година трябва да се открие и реставрираният Римски стадион. Партньори на проекта са Областна администрация Пловдив, Община Пловдив, Асоциация културен туризъм и Норвежкият директорат за културно наследство. Творческите ръководители на проекта са проф. арх.Тодор Кръстев и арх. Румяна Пройкова. Сроковете за реализация са до 30.04.2012 г. Разработката обхваща строителни и консервационни дейности, свързани със стадиона, археологическо проучване и изследване. В подземното пространство има възможност за разгръщане на комплекс, включващ мултимедия, информационен център и търговска зона. Предвидено е развитие на медийна информационна система в стадиона. Заложен е и образователен обмен с норвежките партньори и студенти. Замислена е и кампания, с която да се мотивира бизнесът да подкрепя бъдещи подобни начинания и да се формира обществена ангажираност. Част от проекта е и разработването на програма за публичност и управление.

Повече античност в центъра на съвременния Пловдив предвижда пък проект, който отново е на архитект Румяна Пройкова и на колежката й Вера Коларова. Идеята им е по-големи части от археологическите разкопки да бъдат възстановени, откритите фрагменти чрез съвременни материали и технологии да бъдат върнати към някогашния им вид. Освен по-осезателното вписване на досегашните разкрития в градската среда, се предлагат и нови разкопки по посока на Военния клуб и Цар Симеоновата градина, където археологията да прелива към зеленината, така че и откъдето или накъдето е тръгнал човек, да е заобиколен от история.

Според арх. Пройкова на подземно ниво до пощата може много пестеливо да бъдат вписани малки магазинчета, ресторантчета и бистра, но като цяло проектът изключва мястото за развиване на търговска дейност. По думите й той е грандиозен, изцяло ще промени облика на центъра и ще повиши туристическия имидж на града, но ще са нужни много средства, които могат да бъдат спечелени по програми. Площта която трябва да се разкрие, е над три декара, но тази година ще се отворят не повече от 200-300 кв.м.



Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (48)

Още по темата (266):
22.02.2024 Преобразяват емблематични туристически обекти в Пловдив от римско време
24.09.2023 За срам на Община Пловдив още една атракция не работи
18.06.2023 Площад "Централен" тъне в разруха, общината бездейства
29.04.2023 Дяволът е в детайлите или защо вече и с центъра на Пловдив не можем да се хвалим
04.07.2022 Зико: Дотук си изпълняваме обещанията
19.04.2022 В Пловдив вече има още едно уникално място, което трябва да бъде
видяно
Още новини от Новини от Пловдив:
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
Пловдивчанка напъха 20 000 лева в найлонова торба и ги пусна през...
Патрулка не спря на "Стоп", пострадаха полицайка и шофьорка
Отбелязаха 50 години от създаването на отделението по диализно ле...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).