Вижте къде в Пловдив ще има станции за зареждане на електромобили

Автор: Мария Морунова
Коментари (1)
09:57 / 10.01.2014
5981
15 електрозарядни станции за електромобили ще бъдат поставени в Пловдив от фирма "Фулчарджър България" Ад. Това каза пред репортер на Plovdiv24.bg зам.-кмета на община Пловдив Димитър Кацарски.

"По една станция ще има до всяко районно кметство, а другите ще бъдат разположени в центъра. По 2 станции за електромобили ще има на ул. "Иван Вазов", на Гроздовия пазар, на бул. "Марица-юг" и в района на ТЦ "Гранд", поясни зам.-кметът.

Както Plovdiv24.bg писа, на последната за миналата година сесия на ОбС се гласува регламентирането на престоя в "Синя зона" на тези превозни средства в наредбата за паркиране и престой в Синя зона.

"Шофьорите на тези превозни средства не дължат такса за престой в "Синя зона", ако са в близост до колонка за зареждане и са в режим на зареждане. В последствие, при по-голямото навлизане в употреба на електромобили, ще предложим в "Синя зона" собствениците им изобщо да не заплащат такси", обясни тогава зам.-кметът Александър Държиков.

Очаква се монтажът на съоръженията да започне през месец март.

Припомняме, че Plovdiv24.bg следи активно темата. На 8 май 2012 г. ви показахме как изглежда и функционира един туристически електроавтобус. Акцията в Цар Симеоновата градина се проведе във връзка с инициативата на Община Пловдив и Съюза на ландшафтните архитекти - "Седмица на зелената система".

"Това е 100% електроавтомобил, който се захранва или от електрическата мрежа от 220 волта, или със соларни панели. Във вида, в който е, а именно открит е изключително подходящ за месеците от май до септември. Разполага с 14 места. С едно зареждане се изминават средно 100 км, наличието на соларни панели увеличава пробега, а стойността му е около 20 000 лв.", разказа тогава пред репортер на сайта Борис Червенков, представител на фирмата, сглобяваща моделите.

Той допълни, че електроавтобусите може да заместят автобусите, обслужващи масовия градски транспорт в градовете, който изхвърля много вредни емисии и замърсява околната среда, но това е решение, което трябва да се вземе от ръководствата на общините.

Вече е влязла в сила употребата на електровозилата като атракциони. Пример за това е Бургас, където такъв туристически електроавтобус се движи в Морската градина и изминава маршрут от 5 км.

В бъдеще ще има зарядни станции и по магистралите, но при тях този процес ще изисква много по-кратко време", разказа още Червенков и уточни, че засега хората купуват електроавтомобили, пригодени за градски условия, които развиват максимална скорост 60 км/ч.


Виж коментарите (1)

Още по темата (80):
16.04.2024 Показаха как би изглеждал градският транспорт в Пловдив, ако стане общински, а не частен
16.04.2024 В Пловдив показват 12-метров електрически автобус
15.04.2024 В Пловдив показват невиждан досега в града автобус
12.04.2024 Подновиха лиценза на "Екобус"
14.03.2024 ОбС измени учредителния акт на "Екобус Пловдив"
01.03.2024 ПП-ДБ: Явно частните превозвачи в Пловдив ще бъдат запазени
Още новини от Новини от Пловдив:
Бивш кмет на район "Южен" поведе листата на "Синя България" в Пло...
Камера засне най-безумното ПТП в Пловдив, по чудо няма загинали и...
Тежко ПТП на кръстовището в Пловдив, на което преди 6 месеца заги...
В Пловдив арестуваха продавачка на сергия
Лекари се борят в Пловдив за живота на блъснатото момиче
Пуснаха движението по ремонтираната част на "Рогошко шосе"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).