Вижте кога пръскат срещу комари в Пловдив и какво да направите

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
13:02 / 30.06.2017
4457
През първата половина на месец юли в Пловдив предстоят следните масови обработки на дървесна и храстова растителност срещу възрастни форми на комари:

- 3-ти и 4-ти - райони "Западен" и "Южен"
- 5-ти и 6-ти - райони "Централен" и "Тракия"
- 7-ми и 10-ти - райони "Северен" и "Източен"
- 11-ти и 12-ти - райони "Централен" и "Тракия"
- 13-ти и 14 -ти - райони "Западен" и "Южен"
- 14-ти и 17-ти - райони "Северен" и "Източен"

Ще се работи с разрешен за използване биоциден препарат, в препоръчителната за употреба концентрация. Карантинният срок е 24 часа. Съветваме отглеждащите пчелни семейства в района на предстоящите обработки, да ограничат полета на пчелите в указания по-горе период.

Припомняме, че комарите и кърлежите могат да бъдат преносители на инфекции и заболявания опасни както за животните, така и за хората. От тази група заразни болести у нас се срещат Марсилска треска (Средиземноморска петниста треска), Лаймска борелиоза (Лаймска болест), Ку-треска, Кримска-Конго хеморагична треска (ККХТ), Хеморагична треска с бъбречен синдром (ХТБС), Кърлежов енцефалит, Туларемия, Западно-Нилска треска, Малария, Висцерална Лайшманиоза.

Източници или резервоари на инфекцията в природата са диви животни и птици. При някои от тях, източници или резервоари са домашни животни и птици, а при малка част - и човекът. Настъпилите климатични промени водят до изменения в биотопите (местообитанията) на резервоарите и векторите, увеличаване числеността на техните популации, постепенно заличаване на границата между типично природните огнища и населените места. Това означава, че е необходимо да бъдем внимателни и да се предпазваме, както по време на излет, така и в силно урбанизираните населени места.

Според националното ни законодателство "Всички физически и юридически лица са длъжни да поддържат в обектите си численост на членестоноги и гризачи вредители на нива безопасни за здравето на хората и да осигурят извършването на дезинсекции и дератизации". В тази връзка, обръщаме се към пловдивчани, да проявят съпричастност и гражданска отговорност, като се погрижат за обектите, които стопанисват и обитават. Ето и нашите съвети: 

- поддържайте ниско окосена тревата в обектите, които стопанисвате;
- изхвърляйте окосената трева, събраните клони, листа и други отпадъци на обозначените за това места;
- търсете професионално съдействие за същинските химични обработки;
- дренирайте и заравнете често наводняваните терени, които стопанисвате - така ще предотвратите създаването на биотоп /развъдник, резервоар/ на комари;
- погрижете се в дома и имота Ви да не се образува застояла вода, която също ще се превърне в "домашен" биотоп на комари!

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Удар между коли затапи Околовръстното на Пловдив, има полиция
На празник като на празник, район "Южен" се отчете
Пловдивчани гневни на новите порти на Източната порта: Като в зат...
В Пловдив жена получи бяла роза - някои разчетоха това като злове...
Пловдивчанка за Централна поща: Огромното й постмодерно туловище ...
Община Пловдив дава близо 2 млн. лв. за контрольори за лечебните ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).