Вече няма да плащаме такса "сградна инсталация" за топлофикация

Автор: Мария Морунова
Коментари (26)
14:23 / 28.10.2014
25179
Така наречената "сградна инсталация" за топлофикация вече няма да се плаща, ако даденият човек не е абонат на топлофикация и това е законово регламентирано. Това обяви адв. Димитър Деков, председател на Сдружението за правна помощ на потребителите (СППП), предаде репортер на Plovdiv24.bg.

По думите му от 25 юли тази година Законът за защита на потребителя е актуализиран с Директива 83, която дава право на гражданите при потребление на ток, вода, газ, цифрово съдържание и т. н. да не се заплащат или връщат, ако са получени и потребени без потребителят да е заявил желание за това.

"Тази директива решава наболелия проблем у нас с топлофикацията, тъй като до сега всеки плащаше дори и да не е абонат. Както често се случва след отказ хората отново имат начисления за топлофикация, сега вече като отказват да плащат, потребителите имат правна защита", коментира адв. Деков.

На сайта на Сдружението ще бъде публикувано заявление, което да може да се изтегли от гражданите. Това заявление се подава на съответния търговец, че потребителят не желае да ползва ток, вода, газ, цифрово съдържание и т. н. и потребителят няма да плаща. Заявлението се подава в началото на отоплителния сезон, ако става дума за топлофикация.

Освен че регламентира такса "сградна инсталация", директивата урежда и санкциите при неспазването й. Между 1000 и 3000 лв. е глобата за доставка от търговец на ток, вода, газ, цифрово съдържание и т. н. без поискване от потребителя.

Адв. Деков отбеляза, че Директива 83 влиза в противоречие със Закона за енергетиката. Но Директивата се съдържа в закона за защита на потребителя, а той е част от европейското право. Европейското право е над, т. е. има предимство над националното ни законодателство. Това означава, че при дела по казуса с такса "сградна инсталация" съдът трябва да се произнесе в полза на потребителя.


Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (26)

Още по темата (5):
04.06.2015 Колективен иск срещу EVN заради такса "сградна инсталация"
15.11.2014 Отлагат отпадането на таксата за тръбите на парното за догодина
07.11.2014 След питане от Пловдив: ДКЕВР казва за такса "сградна инсталация"
04.11.2014 Питаме Европа да плащаме ли на EVN за тръбите, ако не ползваме парно
29.10.2014 EVN категорични: Ще си плащате за тръбите дори да нямате парно!
Още новини от Новини от Пловдив:
ОД МВР Пловдив предприема засилени мерки за сигурност
Пловдив показва на какво е способен
Почина големият хуморист Здравко Попов
Кметът на Кричим след тежката катастрофа: В дните преди Възкресен...
Капитана пак отърва кожата
В Брестовица направиха първа копка на нов довеждащ водопровод


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).