Важна среща за проекта "Въча"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:15 / 27.01.2021
3152
Проекта "Доспат - Въча“ и кариерите над Белащица обсъдиха на среща в министерството на енергетиката министър Теменужка Петкова и областният управител Дани Каназирева. В разговорите участваха изпълнителният директор на "НЕК“ ЕАД  и експерти от компанията.

"Всички искаме проектът за водоснабдяването на Пловдив и още 6 общини в областта от каскада "Доспат – Въча“ да се случи, защото е изключително важен. Но също така е много важно предпроектните проучвания да бъдат добра основа за техническия проект и неговото реално изпълнение", коментира след срещата Каназирева.

Един от проблемите е, че в посочените два варианта за водовземане има отказ за съгласуване от "НЕК“ ЕАД с ясни аргументи, но категорично и министър Петкова, и ръководството на “НЕК" ЕАД заявиха подкрепата си и готовността си за съдействие на всички местни институции, за да се реализира проектът.

По думите на Каназирева, за да има пълна обективност, прозрачност и широка експертиза, е решено свикването на 10 февруари на Експертен съвет, в който участие ще вземат представители на 30 институции, сред които пет министерства и техните регионални структури, "НЕК“ ЕАД, както и засегнатите общини. Окончателното решение по Договора ще се вземе едва след това.

По думите на областния управител на проведената среща с министър Петкова е станало ясно, че всички държавни институции осъзнават важността на проекта и никой не иска да спира предпроектните проучвания и проблемите трябва да бъдат изчистени. Затова НЕК ще даде срок на дружеството изпълнител, до провеждането на Експертния съвет, да предложат и допълнителни варианти за водовземане.

"От моя страна категорично мога да заявя, че ще приема изпълнение и респективно ще бъде направено разплащане по договора за предпроектните проучвания при условие, че в максимална степен е защитен общественият интерес, и то при стойност на проекта, която да гарантира запазване и дори по-ниска цена на  питейната вода за населението на региона", допълни областният управител.

На срещата в столицата е коментиран и казусът с кариерите над Белащица, друга изключително важна тема за хората от селата в Родопската яка и част от Пловдив. Днес областният управител ще разговаря за проблема и с представители на Инициативния комитет "Стоп на кариерите в Белащица“.

Виж коментарите (0)

Още по темата (75):
19.01.2024 Илия Зюмбилев: Голяма част от водоизточниците по поречието на Марица имат отклонения в качествата на питейната вода
20.04.2023 Водоснабдяването на Пловдив от "Доспат - Въча" става национален обект
20.04.2023 Министър в Пловдив заради проекта "Въча"
19.04.2023 Министър Шишков идва в Пловдив заради проекта "Въча"
15.01.2023 Ако вземем вода от това място: Няма да горят бойлери и перални, кожата и косата няма да се увреждат
16.02.2021 Каназирева отговаря на кмета защо Експертният съвет не прие прединвестиционните проучвания по проекта "Въча"
Още новини от Новини от Пловдив:
Справедливост застигна шофьор на автобус в Пловдив
Собственици на масиви: Изкупуват ни черешите по 8 лв., в Пловдив ...
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
6 дни улица в Стария град е затрупана от самосрутила се къща


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).