Варненска постановка взе голямата награда на "Сцена на кръстопът"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:08 / 24.09.2010
1390
Варненският театър спечели една от най-престижните награди на международния театрален фестивал в Пловдив "Сцена на кръстопът". Спектакълът "Фауст" с режисьор Лили Абаджиева стана най-добро представление на голяма сцена. Престижната награда бе обявена малко след като варненските актьори излязоха пред сградата на театъра, за да протестират срещу управлението на ТМПЦ, както и срещу начина на провеждане на театралната реформа в България.

Спектакълът е бил аплодиран в продължение на 25 минути от пловдивската публика, разказаха варненските актьори. Спектакълът наистина разтърси хората в залата, споделя пред пловдивския вестник "Марица" театроведът Пенка Калинкова и допълва: "Стоян Радев в ролята на Мефистофел беше брилянтен. Михаил Мутафов за пореден път показа класа и школа в ролята на Фауст. Интересни, модерни и впечатляващи сценографски и режисьорски решения видяхме в представлението. Личеше си, че Абаджиева дълго е мислила и работила върху проекта. Останалото са обяснения, които само биха развалили емоцията след едно такова преживяване."

Наградата от фестивала "Сцена на кръстопът" идва в много важен момент за варненския театър - в момент, когато самият той е на кръстопът. Вчера варненските актьори изпратиха открито писмо до министъра на културата Вежди Рашидов, както и до председателя на съюза на артистите в България Христо Мутафчиев. Основният акцент в обръщението е искане на оставката на мениджъра на ТМПЦ (Театрално музикален продуцентски център) Славчо Славов. Сред мотивите за наложителното му отстраняване са: фрапираща некомпетентност и липса на познания и обща култура в сферата на сценичните изкуства; неадекватни и неграмотни медийни изяви, които накърняват имиджа на театъра; вземане на еднолични и обикновено неефикасни и емоционални решения във вреда на дейността на театъра; авторитарни и агресивни, основани на мнителност методи на управление и взаимоотношения, причиняващи напрежение, несигурност и демотивация в екипа на културната институция...

Източник: Дарик


Виж коментарите (0)

Още по темата (2):
22.09.2005 Днес завършва фестивала "Сцена на кръстопът"
31.08.2005 “Сцена на кръстопът” под наслов “Спасение” показва 21 постановки
Още новини от Новини от Пловдив:
Обяснение в любов в Пловдив: Честит рожден ден, Цветана!
Ваня Григорова, лидер на Коалиция "Солидарна България", се срещна...
Блъснаха моторист на бул. "Свобода"
Популярен българин се появи на изненадващо място в Пловдив
Сигнал: Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупос...
Читателка: Европа ли? Не само ще ни се смеят, ами и ще ни изхвърл...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).