В Пловдив събират отпадъците по европейски модел

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (5)
14:43 / 03.05.2017
5671
Община Пловдив продължава дейността си по проекта за събиране на растителен отпадък в кварталите "Коматево" и "Прослав". Разположените в "Прослав" 38 кафяви съда тип "Ракла" с вместимост 1100 куб. м. досега са обслужени два пъти - на 20 и 28 април. Следващото събиране е на 4 и 9 май, а след 15-и този месец "раклите" ще се обслужват всеки четвъртък, съобщи директорът на ОП "Чистота" Иван Стоянов

По думите му първия път в специализираните контейнери е намерен смесен битов отпадък, но при второто събиране са преобладавали растителните отпадъци. За съжаление е констатирано и едно посегателство - на ул. "Прослава" при кръстовището с ул. "Елин Пелин" е налице изцяло изгорял контейнер.

Още при първите две събирания в Коматево - на 21 и 27 април, съдовете са използвани изцяло по предназначение - за чист растителен отпадък. В квартала са разположени общо 930 контейнери тип "Кука", 740 от които са с вместимост 240 л, а другите 190 - 120 л. Следващите две дати за обслужването им са 5 и 10 май, а след 15-и отпадъкът ще се събира всеки понеделник и вторник.

"Умоляваме гражданите да изхвърлят в контейнерите само растителен отпадък. По този начин ще запазим града си чист, като използваме събраното по предназначение и ще се намали количеството смесен битов отпадък, който извозваме до депата в Шишманци и Цалапица", призова Иван Стоянов

Според него много са добри първите резултати и от пилотния проект за разделно събиране два пъти месечно на отпадъци от пластмасови, метални и хартиени опаковки в 50-литрови жълти чували от домакинствата в "Коматево".

Първото обслужване беше направено вчера по улиците северно от "Училищна", а тази сутрин бяха събрани и по улиците в южна посока. Натоварени са общо 90 броя чували с тегло 260 кг на отпадъците. По график следващите дати за събиране на жълтите чували са на 17 май, 7 и 21 юни, 5 и 19 юли. 

"След състоялата се разяснителна кампания се забелязва много добро отношение на жителите на "Коматево", които оставят чувалите в уречения ден и час пред домовете, откъдето автомобилът на "Чистота" ги събира", коментира Стоянов.

Виж коментарите (5)
Още новини от Новини от Пловдив:
Снимка показва как е изглеждала Главната на Пловдив, когато по не...
Даваме 78 000 лева за близо 100 химически тоалетни в Пловдив
Асфалтираха най-новата улица в Пловдив, строителите блокираха кол...
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).