В Пловдив откриха уникален за България Технологичен център за спешна медицина

Автор: Мария Морунова
Коментари (1)
14:09 / 21.04.2015
10393
С водосвет и официална програма бе открит първият по рода си в България Технологичен център за спешна медицина, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Водосветът бе отслужен от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, лентата прерязаха зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева, кметът Иван Тотев и ректорът на МУ Пловдив чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев, дмн.

В Технологичния център за спешна помощ, на принципа на синергичния подход, усилията си обединяват представители на медицината, фармацията, индустрията и браншовите структури за създаване и обмен на знания, иновативни технологии и продукти в сферата на здравеопазването.

За работата на центъра са създадени:

Високотехнологична тренировъчна база с необходимото оборудване за подготовка на екипи за спешни и извънредни ситуации; Специализирана научно-изследователска лаборатория за многоаспектно проучване на посттравматичното стресово разстройство: оценка на психичното здраве, функционална, метаболитно-патобиохимична, имунологична и мoлекулно-биологична оценка на посттравматичния стрес, разработване и експериментиране на биопродукти за бързо действие при бедствия, както и за превенция и лечение на стреса.

Центърът е изграден на територията на Медицински университет - Пловдив и е на обща стойност 3 552 927.52 лв., включва три тясно свързани направления (учебно, научно и бизнес), които ще осъществяват научно-развойна и иновативна дейност.

Съгласно проекта са обособени три корпуса - първият е разположен на територията на Медицински колеж към МУ Пловдив, на ул. "Братя Бъкстон" №120.

Вторият и третият - са на територията на Медицински университет на бул. "Васил Априлов" №15 А.

Сред официалните гости, уважили днешната церемония, бяха още зам.- председателят на парламентарната Комисия по образование и наука доц. д-р Борислав Великов, зам.-областният управител д-р Христо Грудев, д-р Галина Павлова, член на УС на БЛС, председателят на Пловдивската секция на Съюза на учените в България проф. дтн инж. Симеон Василев, изпълнителният директор на УМБАЛ "Свети Георги" проф. д-р Карен Джамбазов, управителят на Комплексния онкологичен център д-р Калин Калинов, ректорът на АМТИИ проф. д-р Милчо Василев и др.


Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Пловдив:
Асфалтираха най-новата улица в Пловдив, строителите блокираха кол...
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).