ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
В Германия пропищяха от роми от "Столипиново", вдигали много шум и не пазели чисто
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:02 / 11.11.2021Коментари (8)6051
©
Преди няколко седмици жители на германския град Гелзенкирхен се обръщат към местното издание от медийната група ВАЦ.В групата на българските преселници най-много са хората от квартал Столипиново в Пловдив, научаваме още от изданието, цитирано от "Deutsche Welle".

Жителите на Гелзенкирхен се оплакват от българите и румънците, които живеят на тяхната улица - "Бисмаркщрасе". Една от тях, жена на име Кирстен Енгман, споделя следното: "Вашите публикации за нетърпимата обстановка, която създават преселниците, идващи по всяка вероятност от Румъния и България, ме окуражиха да ви разкажа в каква атмосфера сме принудени да живеем ние на "Бисмаркщрасе", преда

Заради този и много други подобни сигнали от ВАЦ решават да потърсят мнението на представители на двете мигрантски общности в Гелзенкирхен. Репортeр на изданието се среща с една групичка от около двайсетина българи пред българския магазин на "Бисмаркщрасе", популярно място сред общността в Гелзенкирхен. Пред магазина имало разхвърляни на тротоара празни пластмасови чашки за кафе и купища обелки от семки. Боклук, който остава винаги, след като мъже прекарват часове наред в приказки на улицата, четем в публикацията. В групата на българските преселници най-много са хората от квартал Столипиново в Пловдив, научаваме още от изданието, цитирано от "Deutsche Welle".

"Ако чистеха редовно, нямаше да е мръсно"

"Обвинението, че замърсяваме улицата е само израз на техния истински проблем с нас", казва 37-годишен мъж с татуиран автомат на шията си. По думите му, истинският проблем в случая е расизмът. "Германия е расистка страна, а повечето германци не искат чужденци. Затова хвърлят цялата вина върху нас. Това винаги е било така", уверява българинът, а други седем мъже, наобиколили го, поклащат глави в знак на съгласие.

След това думата взима друг мъж, който сочи чашката за кафе в ръката си, а след това и намиращото се на два метра кошче за боклук. "Ако общината се беше погрижила да изхвърля всеки ден боклука, нямаше да се налага да оставяме отпадъците до кошчето", казва той.

На въпроса защо тогава не изхвърля чашката си в друго кошче, което не е препълнено, мъжът отговаря с обидно изражение, пишат от ВАЦ. Трети мъж добавя убедено, че в кварталите, където живеят само германци, от общината поддържа чисти улиците и редовно изхвърлят боклука. След което обяснява: "Вършим работа, която никой друг не иска, и получаваме пари, за които германецът няма да си помръдне пръста. А за благодарност ни хулят. Не си дават сметка, че ние сме тези, които внасят мъничко живот на "Бисмаркщрасе". Че кой друг, ако не ние, би харчил парите си тук", пита риторично българинът.

"Улицата е на всички"

Постепенно към разговора се присъединяват и останалите мъже, според които обвиненията към чужденците, например за шума, който вдигат, са измислено оправдание за това да ги изгонят. "Да, събираме се тук, за да си говорим. Че къде другаде да идем? Ако им е шумно, да си затварят прозорците. Улицата е на всички. Ако вършим нещо нередно, полицията веднага ще ни арестува, можете да бъдете сигурен в това", уверява разпалено друг мъж със същата татуировка върху шията си.

Тези хора се смятат за "модерни роби", отбелязва по-нататък изданието като се позовава и на други българи и румънци, които работят на надница ден за ден. "Всички знаят, че това е така,  но тъй като засегнатите сме ние, а не те, никой не предприема нищо", казват потърпевшите. И въпреки това тук те се чувстват по-добре, отколкото в родината им. А виновни обикновено са "другите", става ясно от разговорите. "Не искат да сме тук, но имаме това право като граждани на ЕС", подчертават те.

Накрая един от мъжете хвърля празната си чашка от кафе до препълненото кошче за боклук. "Ако днес го бяха изпразнили, чашката ми сега щеше да е вътре в кошчето. Толкова е просто."

Броят на българите и румънците в Германия продължава да расте

Не много по-различна е картината в други германски градове с големи чужди общности. Неотдавна градските власти в Дортмунд публикуваха доклад за имиграцията от Югоизточна Европа. В него се казва, че броят на преселниците от България и Румъния продължава да нараства, макар и с  по-бавни темпове. Затова пък тези хора остават в Германия вече по-дълго време, пише вестник "Рур Нахрихтен". Междувременно всеки шейсети жител на Дортмунд е българин или румънец.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Циганинът много е нахитрял обръща всичко в негова полза, на всякаква критика отговаря, че той е онеправдан и пак той изпълзярия от казана излиза отгоре. Ей ви Парадокс на демокрацията!
+1
 
 
Расисти. Много беше лесно да обвиняват българите, че са расисти, а като дойде в техния двор белята и какво стана?
0
 
 
леля меркел,комсомолската секретарка,да се свети името и - тя ги прикотка,дано си ги задържат.Хайде сега анти-български хелзСЕНски кУмитет да дигне пара,че не дават гадните шваби свобода на готините мангали!
0
 
 
ей шваби няма да закачате братята , на него
+2
 
 
Айде интегрирайте ги вие тия подчовеци бе нали все дрънкате интеграция, интеграция, интеграция!! Ето сега нагледно ни покажете, как ще ги интергирате!
+2
 
 
Какво чакат братчедите им ми не напуснат Столипиново. Германия е новата им обетована земя. Пък ние да пускаме булдозерите и да го изтрием този квартал от историята на Пловдив.
Aнонимен
на 11.11.2021 г.
+2
 
 
Къде ги видяхте тия Българи бре?
Празник на пенсионера в Ж.Р.Тракия.Лично кметът Костадин Димитров ни поздрави.
на 11.11.2021 г.
+3
 
 
Да си ги държат при тях,нямаме нищо против :-)
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: