В. Апелян: Младежите на Пловдив могат да бъдат полезен коректив при реконструкцията на Детската железница

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (13)
09:02 / 04.07.2006
6066
Както Plovdiv24.com вече писа, Детската железница в Пловдив ще бъде ремонтирана. Ремонтът започва след броени дни. По този повод потърсихме основните инициатори на идеата за възстановяването на уникалното съоръжение - двама от членовете на Асоциация "Приятели на желеозопътния траноспорт" - Владимир Миневски и Варужан Апелян.

След като вече публикувахме нашето интервю с г-н Миневски, днес ви представяме и отговорите на инж. Варужан Апелян. Той е роден в Пловдив. Апелян завършва ВВТУ "Тодор Каблешков", София, специалност "Технология и организация на железопътния транспорт". По-късно той специализира "Маркетинг в железопътния транспорт" във ВВТУ "Тодор Каблешков". Завършил е Русенски Университет "Ангел Кънчев", специалност "Технология и управление на транспорта".
Консултант по проект "Мерки за сигурност в железопътния транспорт" в XXXIX Народно Събрание. Инж. Апелян е бил експерт в Дирекция "Национална транспортна политика", Министерство на транспорта и съобщенията, сега маркетингов консултант в голяма частна компания.



Какво представлява за Вас Детската железница в Пловдив? Поредният служебен проект или нещо повече?
инж. Варужан Апелян: Проектът за възстановяването на Детската железница на Пловдив е принос към съвременния облик на нашия град и послание към пловдивчани и обществото като цяло на прага на Обединена Европа.
Влакът не е анахронизъм, железопътната мрежа на Европа е надеждата за по-качествен и екологично ориентиран живот, за бързо и свободно движение на хора и стоки, не е случайно, че основите на Европейската икономическа общност се положиха върху общата визия за транспорта и селското стопанство още през далечната 1957 година. Дори днес в Бялата книга на ЕС основната задача е възстановяването на равновесието между видовете транспорт чрез увеличаване на дела на железниците в Обединения транспортен пазар.


Трудно ли бе да убедите общинарите в смисъла и важността на възстановяването на уникалното съоръжение?
В. А: Според мен най-важното бе, че общинските съветници на Пловдив одобриха възстановяването. Особено сме благодарни на г-жа Стоянка Димитрова, г-н Тодор Кръстев и г-н Едуард Сарафян, благодарни сме и на цялата пловдивска общественост застанала зад подписката в подкрепа на начинанието.

Къде срещнахте най-добър отклик и помощ за проекта?
В.А: Мнозина ни подкрепиха морално, не мога да скрия, че най-голям и реален бе приноса на медиите, проектанта инж. Васил Янков, на Либералната младежка асамблея и Съюза на инвалидите – дружество Пловдив.

Ново влакче ли ще бъде осигурено или ще се ремонтира старото?
В. А: Нашето мнение е че е напълно възможно и правилно да се използват детайли и елементи от старата композиция и инфраструктурата, но най-важно е локомотива да бъде модернизиран и адаптиран към съвременните изисквания за експлоатация, с цел да облужва всички посетители, а не както преди години да извършва само по 4 курса дневно, което е довело до намаляне на обществения интерес към съоръжението и сегашното му състояние. Проекта за възстановяване на локомотива предвижда построяване на изцяло нова енергийна и задвижваща система. Тя ще бъде изградена по най-модерната технология за задвижване на локомотиви и трамваи.

Кога очаквате съоръжението да бъде пуснато в експлоатация?
В. А: Убедени сме в волята на г-н Писков за възможно най-бързо възстановяване, имайки предвид времето за чисто административните и технологични процедури. Вярваме също така, че всички младежи и младежки организации на Пловдив могат да бъдат полезен коректив на това какво и по какъв начин се прави с Детската железница на Пловдив.

Виж коментарите (13)

Още по темата (28):
25.08.2020 Официално дават старт на ремонта на детската железница в Пловдив
23.08.2020 Започва ремонт на детската железница в Пловдив
18.11.2018 Млада майка огорчена след ползване на детската железница в Пловдив
15.06.2016 Красота в тунела на Младежкия хълм, морски обитатели ще радват децата
20.04.2016 Затварят за седмица детската железница заради профилактика
14.08.2015 Гара "Пионер" на Детската железница изцяло с нов облик
Още новини от Новини от Пловдив:
Депутат от Пловдив напуска политиката: За да си ефективен трябва ...
Най-скъпите квартали в Пловдив, чиито цени надвишават 1 500 евро/...
Трети ден част от Гребната база в Пловдив е недостъпна заради авт...
Заплатата е 3000 лева, но няма желаещи: Училище в Пловдив единств...
Емблематична фигура за Пловдив стана почетен гражданин на града
Хиляди рози разцъфтяха по булевардите в Пловдив, кошници и саксии...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).