Увеличено търсене на жилища в Пловдив и скок на наемите

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (5)
10:40 / 02.02.2019
19055
Минималистичните апартаменти с дневна и кухненски бокс вече не са на мода, купувачите изискват допълнителни помещения, например килер, а задължителното им условие е гараж или паркомясто. Това коментира пред медиите изпълнителният директор на "Имотека" Люба Атанасова в обобщение на тенденциите на имотния пазар през 2018 г.

"Липсата на гаражи и и сервизни помещения, склад, наличието единствено на стаи за обитаване може да откаже купувачите от даден имот. Купувачите са активни хора - карат ски, велосипед и не искат да си създават битови неудобства", добави тя.

Пазарът в София - една трета от сделките са за над 100 хил. евро

По думите й пикът на цените е преминат, продавачите са разумни и по-склонни на компромис, а новите проекти се развиват активно и задоволяват натрупалия се през годините глад за качествени жилища. Очакванията са цените да останат стабилни, след ръст през 2018 г. с около 9.5%, но със затягането на кредитирането, което се очаква през втората половина на годината, и забавянето на европейската икономика не е изключен лек спад. 

"Средният" клиент на компанията през 2018 г. е младо семейство с добри доходи (IT сектор, лекари), с малко дете с бюджет за покупка около 100-120 хил. евро, търсещо тристайно жилище в район с изградена инфраструктура, удобен градски транспорт, парк, училище, каза Атанасова.

Обикновено купувачите разполагат с 50-80 хил. евро в брой, спестени или от семейството, а за останалото теглят ипотечен кредит. Делът на сделките в брой намалява от 53% през 2017 г. до 44%. Всяка пета сделка е сключена с между 81 и 90% ипотечен кредит.

Покупките на имоти на цени над 100 хил. евро през 2018 г. нараснаха до 35% от всички сделки в София. Все още най-голям е делът на продажбите между 70 и 100 хил. евро - 38%, между 30 и 50 хил. евро е около 5 на сто. Най-голямата сделка на компанията е за тристаен апартамент в "Лозенец" за 350 хил. евро, а най-евтината - едностаен в "Люлин" за 30 хил. евро. Атанасова коментира, че ако предприемачите искат да разпродадат бързо построените от тях жилища, трябва да се ориентират към цена от около 900 евро на кв. м.

Увеличава се периодът, в който купувачите избират. През 2017 г. 21% от клиентите са намерили желания от тях имот за период между 1 и 3 месеца, а през 2018 г. делът им вече е 28 на сто. С пет процентни пункта - от 40% на 35% намалява делът на хората, намерили жилище за две седмици.

Едновременно с това продавачите са по-склонни на компромис. Около 40% от сделките са сключени без отстъпка, което означава, че цената "продава" е била разумна. Над 10% от имотите пък се продадоха с отстъпка от над 10 хил. евро, коментира Атанасова.

Около 60% от сделките са покупка на имот за живеене, а 40 на сто - с инвестиционна цел. Интересът на купувачите - инвеститори е главно към двустайни апартаменти в централната градска част близо до пешеходните зони или до метрото, които се отдават краткосрочно на туристи чрез платформи от рода на Airbnb. По думите на Атанасова тази тенденция е много благоприятна за обновяването на жилищния фонд в старата градска част, където все още изобилстват "тъмните прозорци".

В Пловдив ръстът на наемите стимулира покупките

"Имотека" обяви, че открива офис в Пловдив заради развитието на имотния пазар там, увеличеното търсене и скока на наемите. Цените на новото строителство варират между 800 и 1000 евро на кв. м докато панелните жилища струват средно 660 - 750 евро на кв. м. Интерес за покупка има както от работещите в многото индустриални компании в града, така и от инвестиционно настроени чуждестранни купувачи, каза регионалният мениджър Мариета Гаргова. "Купувачите често продават по-големи жилища и дори къщи в по-малките населени места около Пловдив, за да се нанесат в по-добре развитата градска зона, макар и на по-малка площ".

Виж коментарите (5)
Още новини от Новини от Пловдив:
Справедливост застигна шофьор на автобус в Пловдив
Собственици на масиви: Изкупуват ни черешите по 8 лв., в Пловдив ...
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
6 дни улица в Стария град е затрупана от самосрутила се къща


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).