Увеличават заплатите на общинарите в Пловдив, на някои - повече

Автор: Диана Бикова
Коментари (2)
08:34 / 02.03.2021
8867
Всички синдикални членове на КНСБ, работещи в община Пловдив, ще получат по-голямо от предвиденото 10-процентно увеличение на основните трудови възнаграждания. Това е договорено на среща между представители на местната власт и на синдиката, проведена по инициатива на областния координатор на КНСБ - Пловдив Боян Бойкински, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Експертите на КНСБ са представили анализи на финансовите разчети, според които възможностите за повишение са до 20 на сто. На срещата е постигнато съгласие да не бъдат предприемани съкращения на работещите в администрацията, каквито вероятности съществуваха - коментира пред медията ни Бойкински.

Заплатите в шестте районни администрации и в общинските предприятия се предвижда също да бъдат увеличени с 10 на сто. Синдикатът обаче смята, че общината има финансова възможност да направи по-голямо нарастване на възнагражденията. КНСБ постави като проблем за разрешаване въпроса за разликите в получаваните средни работни заплати по райони. 

За работещите в институциите, предоставящи социалните услуги, увеличението ще е в размер на 5%, заради постигнатото повишение от средно 30% през миналата година. Така средното основно трудово възнаграждение в този сектор трябва да достигне 900 лева. За работещите в услугите "Защитено жилище" към Община Пловдив увеличението ще бъде в 14% .

Медицинските сестри в детско и училищно здравеопазване също ще получават по-високи заплати. В проектобюджета е заложено със задна дата от 1 януари основното възнаграждение да бъде с нови 10 на сто повече, след като миналата година веднъж бе увеличена с десет процента. 

Общинските болници "Св. Мина" и "Св. Пантелеймон" са в стабилно финансово състояние, което е важна предпоставка за тяхното развитие в насока персонал, възнаграждения и техническа обезпеченост. Това пък е уверил шефът на дирекция "Здравеопазване" д-р Калин Калинов. Обсъждано е и планираното създаване на общински педиатричен център, което ще бъде от особено важно значение за жителите на община Пловдив.

На срещата е дискутирана възможността за превръщане на директорите на детските градини на територията на община Пловдив във второстепенни разпоредители с бюджетите си по единните разходни стандарти. Областният координатор на СБУ към КНСБ Пенка Калофера е поискала счетоводителите, отговарящи за счетоводното обслужване на детските градини, през определени дни от седмицата да бъдат на разположение на директорите в самите детски заведения. Зам.-кметът по образование и бизнес развитие Стефан Стоянов е обещал да окаже съдействие по въпроса.

Виж коментарите (2)

Още по темата (54):
31.08.2022 Вижте с колко пари разполага Пловдив
13.10.2021 Прекроиха бюджета на Пловдив
29.09.2021 Без драми съветниците гласуваха финансови отчети на Общината
24.09.2021 Честито! В Пловдив увеличават някои цени!
14.09.2021 Зам.-кметът Родопски се опъна на съветниците
30.08.2021 Зико: Не бягаме след вятъра, а пред него
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдивчанка: Такива комплексари със спортни екипи и бръснати гла...
Репортерка на bTV излезе да пазарува за Великден в Пловдив, показ...
Наситена с позитивни емоции атмосфера в Пловдив
"Бий чорбата по главата" ехтя по Главната на Пловдив
Ето на това се казва нахалство
Почерня от полиция край булевард "Източен" в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).