Училище за спектакли стартира с покана към българските артисти

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:28 / 13.07.2017
1385
Фондация "Пловдив 2019" отправя покана към артисти от Пловдив и България за участие в "Училище за спектакли - Пловдив" с фокус р. Марица и остров Адата. Обучението е безплатно и е предназначено за изграждане и развиване на умения, свързани с основни техники от сценографията, аудио-визуалните изкуства, работа с огън, пърформънс и инсталация. Фондацията дава възможност на 15 индивидуални артисти и творци от сферата на визуалните и изпълнителските изкуства да се включат в обучението, което ще се проведе от 30-ти септември до 7-и октомври 2017 г. в Пловдив.

Основно изискване към кандидатите е да са от България, като не е задължително да са постоянно пребиваващи в страната, с интерес към проекти за открити пространства и владеещи английски език. Срокът за кандидатстване е до 31 юли 2017 г. като за целта трябва да попълнят електронен формуляр: http://bit.ly/2ui8jxX.

Осемдневното обучение ще се проведе в две части. Първата е с акцент върху теорията и усвояването на основни техники в изграждането на творчески проекти на открито. В нея гост-лектори ще представят опита си от различните области. Продуцентите Лиз Пю и Роб Хил (Великобритания), както и Алексис Джонсън - директор обучения от водещата организация в проекта "Училище за спектакли" ще споделят опита на британските специалисти в артистични практики на открито. Към лекторите от пловдивска страна ще се включат дигиталният артист Петко Танчев, Весела Статкова, преподавател в специалност "Сценография" на АМТИИ, сценографът Мария Койчева и актьорът Герасим Дишлиев.

През втората практическа част от обучението участниците ще имат възможност да посетят остров Адата, чието обживяване чрез артистични намеси е ключов проект в програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019. В последния ден на училището участниците ще пренесат опита и преживяванията на острова в центъра на града и ще ги пресъздадат в инсталация пред сградата на Военния клуб - Пловдив.

Проектът "Училище за спектакли - Пловдив" е първият финансиран по програма "Творческа Европа", който фондация "Пловдив 2019" реализира в партньорство с Европейските столици на културата - Пафос 2017 , Каунас 2022 и кандидата от Ирландия - Лимерик.

Обучението в Пловдив е третото от петте поредни международни училища за спектакли (Schools of Spectacle), които се провеждат в цяла Европа от 2016 до 2018 г., ръководени от партньорската мрежа Европейска академия за изкуства на открито. Преди Пловдив домакини на проекта бяха Пафос - ЕСК 2017 и Каунас - ЕСК 2022. Водеща организация по проекта е Walk the Planк от Манчестър, Великобритания, а асоцииран партньор по проекта е Fidget Feet, Ирландия.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Въвеждат временна организация на движението по пловдивски булевар...
Автомобил блъсна пешеходец на булевард "Руски" в Пловдив
Безплатен фестивал започва в Пловдив от днес
Ограничават движението в Стария град
Фолклорно събитие ще разтърси Прослав
Известна рожденичка имаме и днес


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).