Учениците, завършващи тази година средно образование, да проверяват здравния си статус

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (4)
14:49 / 22.06.2011
3887
Учениците, които тази година завършват средното си образование, да следят здравния си статус, съветва НАП Пловдив. Повод за препоръката е, че в периода между завършване на гимназията и започване на академичната година във ВУЗ, зрелостниците трябва сами да се осигуряват за здраве. Става дума за период от 3 месеца когато младежите не попадат в нито една от двете категории "ученик" или "студент", които се осигуряват от държавата. За това време зрелостниците следва да внасят по 16,80 лева на месец или 50,40 лева накуп, за да са спокойни за здравно-осигурителните си права. Изключение правят тези от тях, които през лятото ще бъдат наети на работа и ще имат работодател, който ще ги осигурява.
Непрекъснатите здравно-осигурителни права дават възможност за избор на личен лекар и ползване на безплатна медицинска помощ по пътеки на Здравната каса. За да бъде непрекъснат здравния статус на едно лице, следва то да няма повече от три неплатени вноски за здраве през предходните 36 месеца. Проверка на здравния си статус може да правите денонощно на сайта на НАП www.nap.bg , в рубриката "Електронни услуги".

Виж коментарите (4)
Още новини от Новини от Пловдив:
Променят редица правилници и наредба на Община Пловдив
Знаковата сграда, която Пловдив загуби завинаги
Катя Стоилова, БСП: Повишаване на тежестта на наказанията за изос...
Ивета Балева от Starbucks Парадайз Център ще представя България н...
Риба на фурна с гарнитура докара разстройство на деца в Пловдив
Откриха много наркотици в апартамент в Кючука!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).