Транспортна болница стартира кампания за безплатно изследване на остеопороза

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
13:11 / 30.11.2008
2495
От утре, 1 декември стартира кампанията на Многопрофилна транспортна болница - Пловдив за безплатно изследване на риска от остеопороза, съобщи директорът на лечебното заведение д-р Пламена Първанова. Тестовете ще се извършват до 12 декември включително, след предварително записване на регистратурата в болницата. Кампанията ще се провежда в делничните дни от 9 до 12 часа, уточниха от болницата.

Акцията за безплатно измерване на костната плътност ще се ръководи от началника на отделението по образна диагностика д-р Цветан Стефанов и колегата му ординаторът д-р Любомир Дичев. Двамата прилагат в Транспортна болница международния метод "Двойна енергийна рентгенова абсорбциметрия" - т. нар. DEXA-сканиране, който се счита за изключително надежден.

Изследването става с ултра модерния рентгенов апарат CHALLENGER Envision, извършва се за 10-15 минути и е напълно безопасно и безболезнено за пациента, обясниха рентгенолозите. Основното е, да се определи прецизно плътността на лумбалните прешлени, бедрената шийка, китките и глезените, които са сред най-рисковите за остеопороза зони, добавиха те.

Предимствата на DEXA-апарата е, че представя относителното тегло на костния материал в грамове на квадратен сантиметър площ. Получената стойност се сравнява с максимално допустимите граници за здрав 25-30-годишен индивид, за да се види какво е отклонението или съществуващия риск от остеопороза, обясни д-р Дичев. Според него методът позволява сравняване плътността на костната маса и на хора на една и съща възраст, както и по пол. По време на кампанията изследваните пациенти ще бъдат консултирани как да се предпазват от фрактури, както и от какви медикаменти и лечение се нуждаят.

Остеопорозата e известна като "тихият крадец" на костна маса. Световната статистика сочи, че от нея са засегнати приблизително всяка трета жена над 50 години и всеки осми мъж в "третата възраст". Най-често първите прояви на болестта са пукване на ребро при силна прегръдка, лека травма и дори кашлица - обстоятелства, които не са рискови за кости с нормална плътност. Лекарите твърдят, че над 70% от счупванията на бедро или на прешлен се дължат на остеопороза. Според тях всяка фрактура е опасна най-вече за хората в напреднала възраст, защото увеличава риска от залежаване и развиване на пневмония.

 


Виж коментарите (0)

Още по темата (5):
29.04.2009 Преглеждат безплатно за остеопороза днес
17.02.2009 Всеки втори, изследвал се за остеопороза, се оказва болен
26.01.2009 Транспортна болница възобнови прегледите за остеопороза
01.12.2008 150 се преглеждат безплатно за остеопороза, няколко пъти по толкова смятат кампанията за лъжа
25.11.2008 Транспортна болница в кампания за безплатно изследване на остеопороза
Още новини от Новини от Пловдив:
Българската общност в Мадрид иска директни полети до Пловдив
Млада психоложка се завърна от САЩ, за да възроди емблематично мя...
Сигнал: Разбит път заради поредния строеж в Пловдив
Десетки излязоха на протест на Главната на Пловдив, искат затвор ...
Сигнал: Препятствие пред мол "Пловдив"!
Стотици хора навсякъде по центъра на Пловдив, опашки се извиха на...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).