Тотев няма да допусне бариера пред сметището в Цалапица

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (9)
12:23 / 12.03.2010
2960
Областният управител Иван Тотев, при когото на среща днес се събраха кметове и представители на Стамболийски, Кричим, Брезово, Калояново, Перущица, Раковски, "Марица" и "Родопи", няма да допусне на 15 март да бъде хлопната бариерата пред сметището в Цалапица за тези, които не са сключили договор за депониране на боклука си там, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Пловдивско представителство нямаше, въпреки специалната покана. Това беше и целта на срещата - да се влезе в диалог между малките общини и Пловдив след заплахата, че от понеделник ще им бъде спрян достъпът до сметището. До това решение градската управа стигна след като до момента само три от общините са сключили договор. Те пък от своя страна смятат таксата от 18,46 лева за тон отпадъци за неаргументирано висока и я обжалват в съда. Настояват да бъде изчакано поне първото съдебно заседание, което е насрочено за 8 април преди спрямо тях да се предприемат крайни наказателни мерки.

"Липсата на диалогичност в случая води до извиване на ръцете. Предложих на заместник-кмета Петко Атанасов да сключат договори по старата цена от 14 лева, която в момента е единствената действаща и ако трябва, да бъде променяна след съдебното решение", обясни Тотев. Той е разговарял с оператора на сметището Водстрой" като е предупредил за възможните екологични последици, които биха засегнали цялата област.

На притеснението на общината, че ако продължи да приема чуждия боклук без договори, ще отнесе санкции от 10 до 100 хиляди лева, директорът на РИОСВ инж. Валя Атанасова отговори, че ще проявят разбиране докато взаимоотношенията на общините по казуса биха изгладени. "И досега можехме да ги глобим, както и другите общини, че нямат договори, както и за много други още пропуски по сметището, но не сме го направили, а проявяваме разбиране. Ако сега се спре достъпът до сметището, би могло наистина да се стигне до екологична катастрофа с тежки последици", подчерта тя.

Иван Тотев се надява, че макар и задочно - поради отсъствието на пловдивския кмет Славчо Атанасов, гласът на разума би бил чут. Това не е първата покана към кмета да седне и да се разбере със своите колеги, но отказът му демонстрирал сякаш ината на по-силния в случая. Ако бариерата все пак бъде спусната в понеделник, както се закани общината, той ще вземе мерки, които отказа да коментира в този момент.

Междувременно две общини вече - Калояново и Брезово, са подписали договори за сметището в Карлово, където предлаганата им цена за депониране на тон отпадъци е точно 13.00 лева.

Този браузър не поддържа видео елемента.


(с) ПОТВ

Виж коментарите (9)

Още по темата (33):
28.02.2022 Увеличава се таксата за фирми извън регионалната система за управление на отпадъците
10.02.2022 Община Пловдив плаща 7.7 млн. за депониране на отпадъци
20.09.2011 За четвърти път не одобриха парите за сметището в с. Цалапица
16.05.2011 Таскова: Сметището в Цалапица може да живее още 5 години
14.05.2010 Отложиха делото на шест общини срещу Пловдив заради цена на боклука
14.05.2010 Продължава делото за цената за депониране в Цалапица
Още новини от Новини от Пловдив:
Българската общност в Мадрид иска директни полети до Пловдив
Млада психоложка се завърна от САЩ, за да възроди емблематично мя...
Сигнал: Разбит път заради поредния строеж в Пловдив
Десетки излязоха на протест на Главната на Пловдив, искат затвор ...
Сигнал: Препятствие пред мол "Пловдив"!
Стотици хора навсякъде по центъра на Пловдив, опашки се извиха на...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).