Тестват за хепатит B и C на открито

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
14:05 / 12.03.2010
1489
Публична скринингова акция за хепатит В и С ще се състои утре от 10.30 до 18 часа в Цар Симеоновата градина (срещу Централна поща). Всички желаещи граждани, които не са имали възможност да се изследват тогава, ще могат безплатно да сторят това в Лаборатория „Писанец" (ул. "Петко Д. Петков" № 23, ет.3, тел.: 032/ 263 363) от 15 до 19 март от 8 до 12 и от 17 до 18 часа и на 20 март от 10 до 14 часа.

Утре всички тествали се за хепатит B и C ще имат възможността да съчетаят полезното за здравето с приятното, като се включат и в пейнтбол игри. По време на акцията доброволци от БЧК ще раздават информационни материали за хепатита на гражданите на Пловдив.

Вирусните хепатити В и С са остри инфекциозни заболявания, които се характеризират с увреждане на черния дроб и признаци на обща интоксикация на организма. Общото между тях е, че се причиняват от вируси, болестните симптоми са сходни и източник на инфекцията е единствено човекът.

Ако заболяването не се диагностицира навреме, често хронифицира и може да доведе до сериозни увреждания, включително цироза и рак на черния дроб. Колкото по-рано се открие заболяването и се предприемат мерки за лечение, толкова по-големи са шансовете за намаляване на мащаба на уврежданията и за излекуване.

Целта на скрининговите акции е да се даде възможност на максимално много хора по бърз, достъпен и удобен начин да установят своя хепатитен статус, а ако са заразени с вируса на хепатит - да им бъдат оказани съдействие и подкрепа за подобряване на здравословното им състояние.


Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Пловдив:
Тежко е състоянието на момченцето, което пострада при взрив на га...
255 жилищни, 3 административни и 102 други сгради са започнали да...
Дете е прието в болница в Пловдив с опасност за живота
Нагли циганчета стъжниха живота на пловдивчанка пред КАТ
Бивш общинар: Какво пречи Пловдив да е като Монпелие и да има без...
Пловдивчанка: Такива комплексари със спортни екипи и бръснати гла...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).