Таксито със знак "Z" продължава да обикаля из пловдивските улици

Автор: Георги Кирилов
Коментари (17)
14:41 / 02.05.2022
20129
Такси със залепен знак "Z" продължава обикаля из улиците на Пловдив. За това съобщи редовен читател на Plovdiv24.bg. Писали сме за абсолютно същото такси и преди няколко седмици.

Както се вижда на снимкта автомобилът не е с пловдивска регистрация, а с плевенска.

Припомняме, че това е незаконно. От МВР съобщиха, че тези автомобили са в нарушение по няколко параграфа, цитирайки наредбата за регистриране на пътни превозни средства. В нея пише, че по автомобилите се допуска изписване само на български език с изключение на запазените търговски марки.

"Надписите и емблемите могат да се дублират на чужд език". В случая Z не е буква от българската азбука, нито е запазено лого. В наредбата пише още, че се забранява и изписването или залепването на надписи и/или емблеми върху стъклата и фаровете на МПС.

От МВР коментираха още, че такъв автомобил не може да мине технически преглед, а ако бъде спрян за проверка, подлежи на санкции.

Все повече хора сравняват знака Z с употребата на свастиката като нацистки символ. Припомняме, че руснаците обозначиха с латинската буква Z своите танкове и бронирани коли, когато нахлуха в Украйна. Символът се забелязва и на много други места - в подкрепа на руските войски. Редица наблюдатели отначало смятаха, че Z всъщност изобразява двойка, числото 2. Защото тъкмо на 22.02.2022 година руският държавен глава ратифицира тъй наречените "Споразумения за приятелство, сътрудничество и взаимопомощ" със самообявилите се "народни републики" в Източна Украйна. 

Руската държавна телевизия пък твърди, че Z било обичайно обозначение за руско военно оборудване. В социалните мрежи можете да прочетете хипотезата, че символът идва от "спеZоперация". Чуват се и редица други тълкувания, но едно е ясно: този символ осигурява на руските военни възможността да идентифицират своята собствена техника и да я предпазят от така наречения "приятелски огън". Казано по-простичко: да не стрелят по своите.

Ако и вие станете свидетели на нещо, което според вас заслужава да бъде публикувано, можете да ни изпращате сигнали, снимки и видеа на електронната ни поща novini@plovdiv24.bg, на телефон 0886 598 267 или на фейсбук страницата ни Plovdiv24.bg Новини.


Виж коментарите (17)
Още новини от Новини от Пловдив:
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...
Спомени от чернобилския дъжд в Пловдив: Двама приятели починаха, ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).