Таксиметров шофьор с оферта към ученичка за сексробиня

Автор: Мария Морунова
Коментари (2)
14:15 / 11.05.2015
6273
Таксиметров шофьор предложил на ученичка да стане манекенка. Това е последният сигнал, получен в Местната комисия за борба с трафика на хора, а днес бе оповестен от секретаря на комисията Таня Иванова, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

По думите на Иванова майката на ученичката подала сигнала в комисията и не се касае за пловдивчани. Шофьорът обяснил, че първо девойката трябва да премине двуседмично обучение в Пловдив. Ученичката споделила с майка си, а тя веднага алармирала комисията, тъй като й се сторило ненормално подобно предложение да дойде от таксиджия по време на курс.

Майката издирила и координатите на модната агенция и станало ясно, че подобна оферта не предлагат. Сигнализира и в Националната комисия, тъй като се опасявала, че става дума за трафик на сексробини.

Таня Иванова заедно с зам.-кмета Александър Държиков и шефката на Областния съвет на БЧК Таня Георгиева обявиха старта на превантивна информационна кампания за трафика на хора, която ще се проведе между 11 и 24 май.

Държиков обясни, че се обхваща това време, тъй като учениците сега приключват училище и започват работа. Те са една от застрашените групи от трафик на хора. Друга група са възрастните хора между 40 и 65 години, които имат малки доходи.

Таня Иванова обясни, че в двете седмици до 24 май ще се провеждат открити уроци за ученици с фокус трудовата експлоатация. Уроците ще са под формата на дискусия, ще се прожектира и филм. Уроците ще са в пет училища - Хуманитарната гимназия "Св. св. Кирил и Методий", СОУ "Паисий Хилендарски", "Братя Миладинови", "Патриарх Евтимий" и "Константин Величков".

За по-големите и възрастни ще има и кръгла маса в БЧК, ще се раздават и информационни листовки.

Основните неща, с които хората евентуално биха избегнали да станат жертва на трафик, са недоверяването на обяви за работа по спирки, в които липсва основна информация за работата и работодателя; задължително хората трябва да правят проверка на бъдещия си работодател в Агенцията по заетостта; ако ще търсят работа в чужбина, да се запознаят с договора за работа, който трябва да има копие и на български; да си пазят личните документи и да не ги дават на работодателя; предварително да проучат държавата, в която отиват, да видят координатите на българското посолство във въпросната държава, където могат да търсят помощ.

Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Пловдив:
Адвокатката на Караджов: Предполагаме, че има оръжие и заплашва, ...
Домът на бившия полицай Венцеслав Караджов е блокиран от полиция,...
Експолицаят Караджов, осъден на доживотен затвор се е барикадирал...
Кметът на Пловдив ще посрещне Стефка Костадинова
Кметът на Пловдив: При 200 км/ч е невъзможно
Отцепиха част от Цар Симеоновата градина!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).