ТУ-Пловдив №1 в инженерните науки сред родните университети

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (8)
10:15 / 28.09.2014
6432
Филиалът на Техническия университет - София в Пловдив ще открие официално новата учебна година утре от 10 часа. Гост на събитието е кметът на града инж. Иван Тотев, който е завършил висшето си инженерно образование тук.

След тържественото откриване ще се проведат срещи на факултетните ръководства със студентите-първокурсници, записани за редовно обучение в бакалавърска степен в Техническия университет - София, филиал Пловдив. На тези срещи ще бъдат връчени студентските книжки на първокурсниците.

Техническият университет-София и неговият пловдивски филиал започват новата учебна година от позиция №1 в българската рейтингова система за оценка висшите учебни заведения по инженерни науки.

"През 2014-2015 учебна година в Пловдивския филиал на ТУ са записани над 350 студенти по бакалавърски програми и ще бъдат приети още 150 студенти по магистърските програми. Най-силен е интересът към специалността "Компютърните системи и технологии", където нашите студенти имат предимство пред колегите си от другите ВУЗ-ове", казва заместник директорът на Техническия университет - филиал Пловдив доцент Въльо Николов.

Причината е в това, че получават задълбочени инженерни познания по хардуера на компютрите, но са обучени също така да разработват и софтуер за нуждите на компаниите, в които ще работят.

"Най-много чуждестранни студенти, записали да учат тук през новата учебна година са от Гърция и Турция. Дипломите на Техническия университет са признати в ЕС, САЩ, Канада, както и в азиатските страни. Знаем това със сигурност, защото завършили наши студенти работят в компании в тези страни", казва доц. Николов.

"Турция също изчиства пречките, които създаваше пред завършилите у нас образованието си свои съотечественици, затова и приемът на турски студенти започна да се увеличава", заключи заместник-директорът на Пловдивския филиал на Техническия университет.

Засилен е интересът към военно-инженерните дисциплини, където Пловдивският филиал на Техническия университет е най-силен в страната. За първи път през 2014/2015 година на обучение идват студенти по магистърски програми, които имат вече сключени договори за работа и ще получават стипендии от фирми от военно-промишления комплекс.


Виж коментарите (8)
Още новини от Новини от Пловдив:
Най-новото археологическо бижу на Пловдив се показа в целия си бл...
Не е "Столипиново", Центърът на Пловдив е, а от ОП "Чистота" подм...
Обрат! Обезщетение от 5 200 евро за Ральо Ралев!
Прокуратурата: Няма установено наличие на алкохол в кръвта на Кри...
Приятел на Кристиан: Трябваше ли по този начин да си научиш урока...
Затворът в Пловдив стана като хотел - бани, кухни, трапезарии


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).