Стратегия за развитие на образованието в Пловдив влиза в ОбС

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:45 / 26.07.2017
3114
Община Пловдив внася в Общински съвет "Стратегия за развитие на образованието в община Пловдив за периода 2017 - 2022". Вписаните в петгодишната програма цели са насочени към осъвременяване на учебния процес, материалната и техническа база на образователните институции чрез внедряването и използването на модерни технологии; дигитализиране на учебния процес, ранно кариерно ориентиране и професионална реализация на учащите; изграждане на нови педагогически кадри; координация и ефективно сътрудничество между институциите, осигуряването на равен достъп до качествено образование, подкрепа на децата, учениците и студентите. 

Важна приоритетна ос е развитието на професионалното образование и включването на индустрията на региона за придобиване на повече практически умения.

"Съвременна визия на образователната система е свързана с основната ни цел за формирането у младите хора "Умения на 21 век". Желанието ни е да осигурим възможности на децата да получат повече практически умения нужни им за съвременния свят", обясни заместник-кметът Стефан Стоянов.

Стратегията включва пакет от политики, които да стимулират образователната система за реформи. Важен елемент от политиките на общината са вече стартиралите програми "Монтесори педагогика", "Иновативни училища" и "Дигитализация на учебния процес и Е-училище" и т.н. 

За постигането на целите община Пловдив ще разчита и на активното участие на родителите и бизнеса.
През последните години големите индустриални предприятия в региона заделят все по-голям човешки ресурс и средства, за инвестиция в образователната система, с оглед осигуряване на подготвени кадри. Редица професионални професии вече са по-престижни и по-добре платени. Това дава шанс за по-бързо развитие на дуалната система. 

Документът е създаден със съвместните усилия на всички заинтересовани страни на образователния процес в града - експерти от общината, Регионално управление на образованието - Пловдив, Областна администрация Пловдив, Общински съвет - Пловдив, представители на образователните институции в града, местния бизнес и неправителствения сектор и успешно надгражда образователните традиции в град Пловдив в отговор на съвременните изисквания и обществени очаквания за адаптиране на образователната система към бързоразвиващата се икономика на Пловдив и региона.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...
Спомени от чернобилския дъжд в Пловдив: Двама приятели починаха, ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).