Стартира изграждането на "Проект 0" в "Капана"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:57 / 08.05.2014
3218
По повод старта на монтажа и експонирането на финалния етап от "Проект 0" в квартал "Капана" в Пловдив ще се проведе отворена среща утре от 12.00 ч. на ул. "Златарска", в която ще вземат участие заместник-кметът "Култура, образование, туризъм, иновации, развитие и европейски политики" на Пловдив Стефан Стоянов, авторът и кураторът на проекта, партньорите от Фондация "Отворени изкуства", участници в изграждането и жители на квартала.

"Проект 0" предвижда изграждането на двойна огледална стена, която да пресече перпендикулярно ул. "Златарска" в пловдивския централен квартал. Автор е Кирил Кузманов, който реализира идеята в сътрудничество с куратора Владия Михайлова и фондация "Отворени Изкуства", Пловдив.

Проектът стартира преди четири години и е свързан с идеята за създаване на произведение за публичното пространство, в което взимат участие различни хора и е свързано с условията на конкретната градска среда. 

Процесът на реализация на "Проект 0" е съсредоточен около изграждането на идейна платформа за генериране на съдържания и диалог и важен етап от неговата реализация е публичното представяне на процеса на изграждане на огледалната стена пред жители на "Капана", медии и партньори преди самия старт на монтажа, който започва на 12 май.

"Проект 0" е съставен от петдесет индивидуални фрагмента, всеки от които е заявен предварително в периода между 2010 и 2013 г. от различни граждани от България и чужбина, които покриват със собствени средства създаването на фрагментите.

Сред тях са хора с разнообразни професии и интереси, които не са пряко свързани с полето изкуството, както и известни художници, галеристи, архитекти, колекционери и др.

При монтажа на ул "Златарска" фрагментите ще образуват двустранна огледална стена, с височина 10,40 м. и ширина 5,20 м., която ще пресича перпендикулярно улицата. Силуетът на стената ще следва архитектурните детайли на фасадите на сградите от двете страни на улицата, нейния паваж и тротоарите. 

Работата ще бъде експонирана за 10 дни, от 7 до 17 юни в най-малкия пасаж от улица "Златарска" между ул. "Георги Бенковски" и ул. "Христо Дюкмекджиев". След това произведението ще бъде демонтирано, а петдесетте фрагмента ще продължат да съществуват на различни места в притежателите си в Пловдив и страната, Брюксел, Аугсбург, Берлин, Виена, Ню Йорк и др., като ще останат свързани с квартала и събитието.

Произведението е вдъхновено от специфичната урбанистична структура и история на квартала. Като метафора то създава визуален капан в Капана, в който минувачите виждат себе си като част от това пространство в центъра на града.


Виж коментарите (0)

Още по темата (24):
18.03.2016 В "Капана" густото е навсякъде
30.11.2015 Опасват с камери "Капана"
05.07.2014 Приключиха ремонтите в "Капана"
09.06.2014 Ето го 6-тонното огледало, което монтираха в "Капана"
05.06.2014 Десетметрова огледална стена отразява квартал "Капана" в Пловдив
09.05.2014 Стартира изграждането на "Проект 0" в "Капана"
Още новини от Новини от Пловдив:
81-годишен шофьор блъсна жена в Пловдив
Повдигат обвинение на шофьорката, ударила на пътя две момичета от...
НАП установи нарушение в детски център в Пловдив
Монтират огромни тръби по бул. "Александър Стамболийски"
Община Пловдив най-после информира откъде ще минават 4 автобусни ...
Довършването на последните 150 метра от "Брезовско шосе" се отлаг...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).