След 13 години окончателно оправдаха пловдивски лекари, обвинени за смъртта на пациентка

Автор: Цвети Тончева
Коментари (2)
09:04 / 30.06.2022
7915
Окончателно оправдаха пловдивските лекари д-р Борис Кузманов и д-р Христо Кунчев, съобщи за Plovdiv24.bg адвокат Стефан Левашки. Делото се е гледало днес във Върховния касационен съд, който се произнася за трети и последен път по това дело.

Така, след 13 години казусът е решен окончателно в полза на д-р Кузманов, за когото се знае, че е син на бившия ректор на Аграрния университет в Пловдив професор Йорданка Кузманова и племенник на съпругата на президента Петър Стоянов - Антонина Стоянова.

Двамата пловдивски лекари бяха задържани за смъртта на 77-годишната Елена Венкова. Повдигнато им бе обвинение за причиняване на смърт по незнание или немарливо изпълнение на професионалните задължения.

На 26 септември 2009 г. в частната гинекологична клиника "Торакс“ д-р Елена Венкова умира. Седмица по-рано тя постъпва там за биопсия, но при интервенцията са пробити матката и едно от тънките черва. Жената прави перитонит, развива и дихателна недостатъчност и лекарите не успяват да  я спасят.

Д-р Кузманов е лекарят, извършил биопсията, а д-р Кунчев е бил дежурен в клиниката по това време и е обвинен, че не е назначил навреме нужните изследвания, когато състоянието на пациентката започнало да се влошава. 

Елена Венкова е била старши асистент във ВМИ-Пловдив. Съпругът й също е пенсиониран хирург. Лично той повдигна обвиненията срещу неговите колеги. Потърпевшите дъщеря, син и съпруг предявиха и иск, солидарен към двамата лекари - д-р Борис Кузманов, дежурният на смяна д-р Христо Кунчев и лечебното заведение, в размер на 450 000 лева - по 150 000 на двамата лекари и на управителя на заведението.

Делото беше гледано три пъти на първа инстанция, която даде по 1,6 месеца условно на двамата медици. Апелативният съд потвърди. ВКС обаче отменяше присъдата и връщаше делото за ново разглеждане с аргумента, че неправилно е приложен законът и са допуснати процесуални нарушения.

Последваха още разглеждания - от нов състав на Апелативния съд в Пловдив през 2018 г., който оневини медиците и така процесът отново стигна до ВКС.

По-късно д-р Кузманов бе задържан и с 300 дози хероин. Повдигнати му бяха обвинения за разпространение на наркотици, но бе освободен от съда с парична гаранция. Тогава той се оправда, че е посегнал към наркотиците заради починалата пациентка.

13 години по-късно д-р Кузманов и близките му получават справедливостта, която очакват, а именно оправдателната присъда.

Виж коментарите (2)

Още по темата (7):
26.01.2015 Пак условна присъда за лекарите, причинили смърт поради немарливост
26.01.2015 Произнасят нова присъда за двамата лекари, причинили смърт поради
немарливост
24.01.2015 Нова присъда за двамата лекари, причинили смърт поради немарливост
07.11.2013 Условна присъда за двамата лекари, причинили смърт поради немарливост
05.12.2012 Лекари, обвинени в причиняване на смърт, отново на съд
07.05.2012 Гледат делото срещу двамата лекари, обвинени в причиняване на смърт поради немарливост
Още новини от Новини от Пловдив:
Шофьори не вярват на очите си какво виждат на булевард в Пловдив
Бивш кмет на район "Южен" поведе листата на "Синя България" в Пло...
Камера засне най-безумното ПТП в Пловдив, по чудо няма загинали и...
Тежко ПТП на кръстовището в Пловдив, на което преди 6 месеца заги...
В Пловдив арестуваха продавачка на сергия
Лекари се борят в Пловдив за живота на блъснатото момиче


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).