Слави Георгиев: Спортният диспансер бе флагман в здравеопазването, а сега е в безтегловност

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
16:15 / 25.07.2023
3613
Независимият общински съветник Слави Георгиев повдигна сериозни въпроси във връзка с вливането на бившия спортен диспансер в ДКЦ - 5 в Тракия. Ето какво сподели той във фейсбук, видя Plovdiv24.bg

Може ли Община Пловдив да получава приходи от своите търговски дружества, които се занимават с медицинска дейност? Може, ако иска. Спортен диспансер Пловдив е създаден през далечната 2000 година със специално решение на Министерство на здравеопазването.

Тогава той е бил флагман в сферата на тези услуги и спортистите от всички спортни клубове са минавали на прегледи на лечение през този диспансер. 23 години по-късно, МЦ за рехабилитация и спортна медицина, собственост на Община Пловдив, се намира в трагично състояние. Базата му е остаряла, нуждае се от спешен ремонт и не е инвестирано в никаква нова техника.

Само за последните 2 години, това е довело до спад от 500 хиляди лева приходи до 250 хиляди лева приходи за 2022 година. Всичко това се дължи на това, че общината не желае да инвестира в свои търговски дружества, които иначе биха могли да носят приходи.

Как може да се случи това? Това може да се случи чрез изтеглянето на специален заем, който да се инвестира в Спортен диспансер. Такива бяха и намеренията на общината преди няколко години. Тя стартира процедура за изтегляне на заем, с който цялата база да се обнови и да се закупи нова техника, но след това доброволно, без някой да я принуждава, общината се отказа от този заем.

С това всичко приключи и заниманията на общината към Спортния диспансер спихнаха. Съответно директорът на Спортния диспансер, който беше изключително амбициозен човек с голяма програма, се отказа и си тръгна.

Днес сградата е в една безтегловност. Поради неясни причини на заседанието на Общински съвет е внесено предложение, с което Спортен диспансер да бъде обединен с ДКЦ в ЖК “Тракия".

Защо точно това ДКЦ, по какви причини е подбраното измежду всички други медицински заведения в Пловдив, никой не може да даде отговор. Отгоре на всичко, предложението е внесено не от заместник-кмета по здравеопазването, а от зам.-кмет по транспорта. Това ни кара да си задаваме много въпроси.

Има ли някакви задкулисни интереси към сградата и към дейността на Спортния диспансер? Желае ли някой да обсеби тази иначе много печеливша дейност, която може да носи огромни средства на Пловдив? Всички спортни клубове в Пловдив биха могли да бъдат привлечени тук с добри специалисти и всичко това да носи приходи за общината.

Тези въпроси стоят отворени, но Община Пловдив със сигурност може да инвестира в спортните си медицински заведения и да печели много средства от тях. Дейността на подобно дружество, спокойно може да прави големи годишни приходи на общината при добро менажиране и добро стопанисване. Защо общината доброволно се отказва от тези пари?

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (1)

Още по темата (17):
11.10.2023 Следващият ОбС ще обяви нов конкурс за управител на Спортния диспансер
20.09.2023 Д-р Пламен Йончев е избран за шеф на Спортния диспансер
02.08.2023 Правят конкурс за управител на Спортния диспансер в Пловдив
01.08.2023 Кметът оттегля предложението за вливането на Спортния диспансер в ДКЦ V
28.07.2023 ДБ и ГЕРБ блокират решението за закриване на Спортния диспансер
26.07.2023 Спортният диспансер остава самостоятелно здравно заведение
Още новини от Новини от Пловдив:
Най-новото археологическо бижу на Пловдив се показа в целия си бл...
Не е "Столипиново", Центърът на Пловдив е, а от ОП "Чистота" подм...
Обрат! Обезщетение от 5 200 евро за Ральо Ралев!
Прокуратурата: Няма установено наличие на алкохол в кръвта на Кри...
Приятел на Кристиан: Трябваше ли по този начин да си научиш урока...
Затворът в Пловдив стана като хотел - бани, кухни, трапезарии


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).