ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Сигнал: Отнемат детската градина за глухи деца
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:35 / 01.05.2022Коментари (1)4426
©
Обезпокоителен сигнал получихме за базата на Специалното училище за ученици с увреден слух "Проф.  д-р Стоян Белинов". В Отворено писмо до Plovdiv24.bg се казва, че директорът на Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование (РЦПППО) отнема сградата на детската градина за глухи деца в Пловдив. Публикуваме текста без редакторска намеса:

"Директорът на РЦПППО – Пловдив Катя Стоилова е предявила претенции към усвояване на целия първи или втори етаж от сградата, в която се помещават предучилищните групи на Специално училище за ученици с увреден слух "Професор д-р Стоян Белинов", гр. Пловдив. Отправила е въпроси и за помещения в други стопанисвани от училището сгради.

РЦПППО – Пловдив се помещава в предоставени за ползване помещения в две сгради на Специалното училище за ученици с увреден слух в гр. Пловдив. Първоначално на Регионален център - Пловдив е отдаден за ползване втори етаж в малка сграда в двора на нашия комплекс. През 2008г. и през 2018г. г-жа Стоилова усвоява помещения за ползванена първи етаж в сградата на градината, която се намира в съседство. Сега с намерението си да разшири съществуващите специализирани кабинети и откриването на още два – СТЕМ център и солна стая, желае да и бъдат дадени още помещения от функциониращите помещения на училището, в които се обучават деца с увреден слух от гр. Пловдив и други населени места. От публикация в медиите разбираме, че дори са закупили по-голямата част от оборудването за последните.

От информацията, с която разполагаме специализираните кабинети в РЦПППО – Пловдив, които се помещават там, не отговарят на изискванията по Наредба №24 от 10 септември 2020г. за физическата среда и информационното и библиотечното осигуряване на детските градини, училищата и центровете за подкрепа на личностното развитие (обн. ДВ. бр. 84 от 29.09.2020г.), съответно центърът не може да получи финансиране за тях. И няма как да отговарят, защото представете си група в детска градина с прилежащите и боксове, стаички и коридор. Влиза се от помещение в помещение и вероятно някои от тези специализирани кабинети са без прозорци, отделен вход и т.н. Преградено със стена и врата е входното помещение, вероятно в опит да се отделят зали във вътрешността. Доколко това е законосъобразно не знаем, но сме наясно, че не е съгласувано с нас и с компетентните за това органи, а би трябвало. Не е ясно защо изначално Регионален център изобщо е позициониран в толкова малка база и няма ли възможност за преместването му в такава с отговарящи на дейността му помещения.

Г-жа Стоилова и екипът и от години използват дворното място към двете сгради в базата ни. Потокът от хора не е малък – специалисти от центъра, деца и родители идващи за часове в кабинетите, комисии на РЕПЛРДУСОП към РЦПППО, периодично организирани мероприятия, включително и в следобедните часове, когато е време за отдих (има достатъчно публикации в медии, които го доказват), студенти от ПУ "Паисий Хилендарски", гр. Пловдив. В същото време нашите деца стоят затворени в сградата, защото няма как да бъдат изведени при непрекъснато присъствие на външни лица в двора. Учителите ни споделят, че специалисти от центъра са им правели забележки, че децата ни са шумни и им пречат да работят. Затова педагозите ги извеждат след 17:30 ч, когато дворът е свободен. Нашият двор.

Ако на РЦПППО – Пловдив бъдат отдадени за ползване още помещения от нашите сгради, ние ще бъдем принудени да ограничим и дори да спрем приема на деца с увреден слух и с множество увреждания в предучилищните ни групи и да ги лишим от ежедневна квалифицирана подкрепа каквото единственото в Южна България специално училище предлага. Сградите на училището и общежитието ни не отговарят на законовите изисквания за предучилищни групи, преустройство е невъзможно, съответно няма къде да бъдат преместени.

Редно ли е директорът на РЦПППО – Пловдив да разширява базата си в желанието си да се развиват и предоставят услуги за деца и ученици със специални образователни потребности от гр. Пловдив и областта, като с това ще наруши правата на нашите възпитаници?

Ние също разполагаме със закупено оборудване за специализирани кабинети и зали предвидени за предучилищните групи. Но не сме им казали – Махнете се! Ние сме човеци и няма да посегнем на децата, които се ползват от техните услуги. Съвестта не ни позволява. Защо закупуват скъпо оборудване когато не разполагат с помещения?

Настоятелното искане на г-жа Стоилова, отправено и до държавни институции ни кара да си задаваме въпросите: Показни ли са всички техни мероприятия и публикации в медии в полза на децата със специални образователни потребности? Как можеш да работиш с деца със специални потребности и в същото време воден от лични амбиции да се опитваш да изгониш други деца със специални потребности от тяхната градина?

Тогава какво ще правят тези деца? Къде родителите им да търсят училище с предучилищни групи, в което ЕЖЕДНЕВНО с тях да работят специалисти – рехабилитатори на слуха и говора, на разположение да имат логопед и психолог и самите детски учители в групите да са специалисти специални педагози, дефектолози, слухово-речеви рехабилитатори, освен че са детски педагози. Къде с децата ще се работи в оборудвани според нормативните изисквания специализирани кабинети с прилежаща звукоусилваща техника, пособия и материали. Никъде в Пловдив и областта. Трябва ли семействата да се преселят в София или в Търговище, за да се задоволи финансовата необходимост на РЦПППО – Пловдив.

На задаваните ни от колеги от РЦПППО – Пловдив въпроси "Имате ли деца и ученици?" и "Къде са децата от градината?", ще отговорим: Г-жо Стоилова, колеги специалисти работещи с деца и ученици със специални образователни потребности, деца и ученици в нашето училище има. Не ги виждате да се шляят по двора и да обикалят района, защото те са на училище. В сградата са и учат. В своята сграда са и децата от градината. В сградата са, защото вие сте превзели двора им. Няма да Ви доставим удоволствието и да Ви ги строим, за да ги видите и преброите. Все пак камерите Ви гледат към входа им. Това са хора, личности и имат достойнство и права, които ние защитаваме. Къде са Вашите достойнство и морал?

Няма ли държавна институция отговаряща за образованието и в частност приобщаващото образование, която да спре атаките от директора на РЦПППО – Пловдив, като на първо място постави децата от учебното ни заведение? Защо институциите не взимат отношение и кланят глава пред д-р Катя Стоилова? Няма ли сграда в гр. Пловдив, в която директорката и екипът и да бъдат настанени, за да спрат с ежедневния тормоз към училището ни?"

Потърсихме коментар от община Пловдив. Проверката показа, че двете образователни структури са държавни и ни препоръчаха да се обърнем към Регионалното управление по образованието. Временно изпълняващият длъжността началник на РУО Антоанета Кръстанова научи от репортер на Plovdiv24.bg за проблема. Обеща още следващата седмица да стартира проверка, а резултатите ще станат известни най-рано след месец.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
тази злобна жена постигна своето. къде са ни управниците. всички са продажници. русата злоба си има връзки и ги използва да окраде дечицата и учителите им. линч за тази долна лицемерна жена и тези пловдивски управници които и помогнаха. измет на децата посегнахте.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Природни стихии
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: