Ще отнемат колите на пияни шофьори?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
17:49 / 22.01.2009
1729
Апелативният прокурор на Пловдив Росен Димов отново поде инициатива за конфискация на автомобилите на водачи, употребили алкохол и шофирали в пияно състояние. Поводът е тревожната цифра от близо 3 хиляди човека от пловдивският регион, които са били заловени с над 1.2 промила алкохол в кръвта си само за 4 месеца. Предложението за законодателна промяна на Наказателния кодекс чрез главния прокурор на страната Борис Велчев ще бъде отправена до Министерския съвет. През 2005 и 2006 г. пловдивската прокуратура опита да внесе в съда искане за конфискация на автомобила на водач, който е употребил алкохол.

"Прокурорите от пловдивския регион пледирахме за отнемане на автомобилите на водачи, употребили алкохол. В крайна сметка обаче съдът прецени, че след като в закона няма предвидена мярка за отнемане на превозното средство, не би следвало това да става", заяви говорителят на прокуратурата Пенка Богданова на пресконференция днес.

От 55 дела с пледиране за отнемане на МПС-то на виновния шофьор тогава 3 завършиха със съдебно споразумение. Един от доводите на пловдивския апелативен прокурор е съществуващата в италианското законодателство точка.

"Италианския кодекс цитирам: Конфискуването на МПС се прилага там, където установеното алкохолно съдържание в кръвта надвишава 1,5 грама за литър, като се предвижда конфискуване на МСП, ако то принадлежи на виновния. Това което е интересно е, че според наказателния кодекс на Италия тази санкция се прилага и тогава, когато водачът откаже да се подложи на алкохолен тест", каза още представителката на Пловдивската прокуратура днес.

Ако бъде прието подобно изменение в българския кодекс, трябва обаче да се помисли и как да бъде ограничено прехвърлянето в последния момент на автомобила или казуса ако колата е съсобственост, тогава 1/2 от МПС-то се, другото би трябвало да остане за втория съсобственик.

Този браузър не поддържа видео елемента.


(C) ПОТВ


Източник: ПОТВ

Виж коментарите (0)

Още по темата (4):
12.04.2006 Росен Димов се отказа да конфискува автомобилите на пияни шофьори
24.06.2005 Районният съд в Асеновград отново конфискува половин автомобил
20.06.2005 Районният съд в Асеновград конфискува половината автомобил на пиян шофьор
07.06.2005 Конфискацията на автомобилите на пияни шофьори не намаля шофирането в нетрезво състояние
Още новини от Новини от Пловдив:
Наситена с позитивни емоции атмосфера в Пловдив
"Бий чорбата по главата" ехтя по Главната на Пловдив
Почерня от полиция край булевард "Източен" в Пловдив
Дама: Тези двамата май си мериха инструментите - на кого е по-мал...
Последна информация за разпространението на коклюш в Пловдив и ре...
БСП Пловдив: Социализмът означава безплатно образование и здравео...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).