Шефът на ВиК Пловдив: Дейността ни е публична, няма нищо притеснително или изненадващо!

Автор: Диана Бикова
Коментари (3)
11:01 / 10.01.2020
8203
Интервю с управителя на ВиК Пловдив Спартак Николов специално за Plovdiv24.bg.

- Г-н Николов, вярно ли е, че се провежда операция на ДАНС и полицията във ВиК - Пловдив?

- В първия работен ден от новата 2020 г. на регулярно посещение в дружеството бяха представители на държавни институции, а именно Държавна агенция Национална сигурност и представители на Икономическа полиция. ВиК дружествата в България оперират съоръжения, които са част от националната критична инфраструктура и всички ние подлежим на регулярен мониторинг от тези институции. Нека не омаловажаваме тяхната дейност. Така че, в първия работен ден въпросите и тяхното посещение беше свързано с анализ към края на 2019 г. за текущото състояние на ВиК дружествата, в частност - ВиК - Пловдив.

Към момента ВиК Пловдив като търговско дружество приключва финансовата 2019 г. на печалба, като от 215 населени места единствено три са с ограничено потребление на вода. Това е с. Мътеница, община Хисаря, където мътността е завишена, и още две населени места - Пъдарско, община Брезово, и с. Брягово, община Първомай, които имат малко над допустимите норми на уран. Нямаме никакви притеснения за функционирането на ВиК системите, така че няма абсолютно нищо обезпокоително.

Изисканата информация е предадена своевременно на институциите за анализ. Отново подчертавам, това посещение е в абсолютно всички ВиК дружества в България, а именно с цел да бъде направен анализ на ВиК системите в България. ВиК Пловдив не прави изключение в сектора.

- Някакви препоръки отправиха ли ви?

- Не. Към момента е изискана подробна информация и ние изцяло съдействаме. Нашата дейност е публична - на всеки три месеца ние предаваме подробни справки в МРРБ, което е принципал на ВиК Пловдив. Тези държавни институции в лицето на ДАНС и Икономическа полиция, отново повтарям - ежегодно осъществяват мониторинг на нашата дейност, така че няма нищо притеснително или изненадващо в тези посещения в началото на новата календарна година. Но те са допълнително мотивирани от кризата в Перник. 

- Искате да кажете, че проверката е била по-сериозна и по-засилена?

- В края на всяка календарна година е нормално информацията да бъде по-обхватна и детайлна с оглед на приключване на 2019 г., но не е изискано нищо по-различно като информация от ВиК Пловдив като информация от всички ВиК дружества в страната. Т.е. аналитичната информация, която изискаха от нас, е такава за целия ВиК сектор. 

- Изискана ли е информация за договори с избрани изпълнители по обществени поръчки, за личния състав на дружеството?

- Такава информация се изисква от абсолютно всички ВиК дружества в страната. Да, изискана е. По единна методика ще бъде направен анализ на ВиК дружествата, т.е. едни и същи са изискванията за подаване на информация от всяко едно от дружествата, не само от ВиК Пловдив. Но нека да припомня, че нашата дейност е публична и, всеки, който има интерес, може да се информира на нашата интернет страница, както и в Агенцията за обществени поръчки.

Нашата дейност е публична, ние сме публично дружество. Както може и да се информира за това какви показатели сме постигнали предходните години, защото декември излезе официален доклад на ДКЕВР за дейността на ВиК дружествата в България и, естествено, в частност и ВиК Пловдив.

Там ясно се казва, че ВиК Пловдив е печелившо държавно дружество, което за 2017 и 2018 г. не само е изпълнило задължителните нива на инвестиции, но и ги е преизпълнило на 130%. Това са фактите и те са документирани именно в този доклад на ДКЕВР. Така че Пловдив е стабилно държавно предприятие, което си гледа добре работата и е добре кадрово обезпечено. В него работят 1170 добри специалисти и тези резултати са функция от дейността на тези хора.

Виж коментарите (3)

Още по темата (57):
16.09.2022 Делото срещу бившия министър Нено Димов продължава
03.05.2022 Делото срещу Нено Димов започва по същество
15.03.2022 Делото срещу бивш министър от правителството на Борисов започва по същество през май
01.12.2021 Отложиха делото за водната криза в Перник
01.12.2021 Започва делото срещу ексминистър Нено Димов
17.03.2020 Готов е водопроводът от Мало Бучино до Перник
Още новини от Новини от Пловдив:
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...
Спомени от чернобилския дъжд в Пловдив: Двама приятели починаха, ...
Абитуриенти от Пловдив "подариха" рози на покойната си любима учи...
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).