Шеф на КЗП дава консултации в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
16:08 / 17.05.2017
3412
Изнесена приемна на Комисията за защита на потребителите ще се проведе в петък, 19 май, в Пловдив. Жителите на Пловдив и от региона ще могат да получат консултация относно потребителски въпроси, да изложат конкретни казуси или да подадат жалба, по която да се извърши проверка. В изнесената приемна ще се включи Константин Арабаджиев, член на КЗП. Консултациите ще бъдат от 11 до 14 ч. в регионалния офис на комисията на адрес кв. "Кършияка", ул. "Васил Левски" № 50. 

Подобни срещи на ръководството на институцията с граждани бяха проведени в Русе и Благоевград с председателя Димитър Маргаритов и Константин Райков, също член на КЗП. По време на тях потребителите най-вече се интересуваха от правата си при покупка на дефектна стока или некачествена услуга, предимно в сферата на телекомуникациите.

През миналата година регионалната дирекция на Комисията за защита на потребителите (КЗП) в Пловдив е проверила над 4700 търговски обекта във връзка с правото на информация за предлаганите продукти и условията на сделките, както и относно защитата на гражданите от нелоялни търговски практики. Съставени са 242 акта за нарушения, най-често свързани с обозначаването на цените. Забранени са 49 нелоялни практики, прилагани предимно при провеждане на кампании за намаления и промоции.

Още над 1000 инспекции са извършени през миналата година в туристически обекти. В резултат на тях са съставени около 220 акта предимно за необявяване цените на допълнителни услуги и отсъствие на регистър на настанените туристи в места за настаняване, както и за липса на лист- и карт менюта в заведения на хранене и развлечения. За предоставяне на туристическа услуга без удостоверение за категоризация са затворени 24 обекта. 

Прегледани са и интернет страниците на 57 туроператора в региона, като при 12 от предлагащите организирани туристически пътувания с въздушен транспорт е установено, че летищните такси не са включени в общата цена и подлежат на допълнително заплащане.

По направлението безопасност през 2016г. инспекторите са извършили 436 проверки в магазини за промишлени стоки, спално бельо, облекла и обувки, електроуреди и оборудване, надуваеми артикули и пр. Съставени са 25 акта и са взети 33 проби от няколко модела детски легла, колички, кошарки и други продукти, за които са възникнали съмнения относно безопасността им.

Приблизително 2300 жалби и сигнали са постъпили в регионалната дирекция Пловдив на КЗП през 2016г. Свързани са основно с рекламации на некачествени телекомуникационни устройства, битови уреди и аудио-визуална техника.


Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Пловдив:
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки
Хиляди остават без вода в Пловдив и региона


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).