Сезират премиера за опитите тайно да се приватизира Окръжна болница

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
10:53 / 09.06.2010
3140
Пълно възмущение предизвика сред общинските съветници без изключение предложеният им дневен ред на общото събрание на акционерите на МБАЛ "Пловдив", известна и като Окръжна болница, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Тон даде пловдивският представител на Общото събрание Дани Каназирева.

Пореден опит за тайна приватизация на болницата е предлаганото увеличение на държавния капитал от 51 на 77%. Предлагали са и промени в съвета на директорите почти анонимни за пловдивската общественост лица. Порочната практика, според Каназирева, била започнала още през 2007 година и 3 поредни опита целели следващата приватизация под масата на едно от най-големите болнични заведения в града. Министърът на здравеопазването Анна-Мария Борисова вероятно била заблудена от юристите, които получила в наследство от предишното правителство. Затова Каназирева предложи Общинският съвет да излъчи комисия с представители на всички политически сили и да сезира Бойко Борисов, който да прекрати веднъж завинаги подобни практики.

За дългата история около интересите към болницата разказа Даниела Желязкова, която преди колежката си от ГЕРБ представяше общината в Общото събрание и преди около година подаде оставката си като израз на безсилие да защити подобаващо интересите на пловдивчани. Още преди промените в Закона за лечебните заведения били направени 4 УПИ-та на Пазарджишко шосе, включващи безкрайно апетитни парцели. Междувременно болницата била отнета от общината, като 51% от нея преминали като собственост на държавата. Започнали предложения за публично-частно партньорство като се апортират тези имоти и да се изгради общежитие за медицинските сестри, което на прост език означавало хотел с прилежащите към него търговски зони.

Според Каназирева зад продължаващата се драма около болницата стояли лобистки интереси. Схемата с увеличаване на капитала вече била изиграла лоша шега на Пловдив и в Международния панаир, и в "Ритон", и в "Градски транспорт". Неслучайно градът станал нарицателен пример за това как се налагат нечистите интереси за сметка на обществеността.

Този браузър не поддържа видео елемента.


(c) ПОТВ

Виж коментарите (2)

Още по темата (12):
14.08.2021 Отврат! Майка на дете показа условията в голяма болница в Пловдив!
06.07.2018 Официално: Няма да спират тока на УМБАЛ "Пловдив"
04.07.2018 Няма да спират тока на УМБАЛ "Пловдив"
04.07.2018 Позиция на УМБАЛ "Пловдив" за искането токът им да бъде спрян
04.07.2018 И това доживяхме! Официално поискаха токът в Окръжна болница да бъде спрян!
15.02.2011 Д-р Аргиров: МБАЛ "Пловдив" е в забранителния списък за приватизация
Още новини от Новини от Пловдив:
Пейков за електромобила си: Стигам със зор от Пловдив до София, н...
Туристи оставиха близо 9 млн. лв. в Пловдив
Дъждовно и облачно ще е времето днес в Пловдив
Заради непрекъснат тормоз в Пловдив жена предоставя спалнята си н...
Пловдивчанка се възмути от мръсотията в градския транспорт
Водачите на листите на "БСП за България" откриха предизборния си ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).