С тържествена заря-проверка бе отбелязан празникът на Пловдивския гарнизон

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:41 / 05.07.2020
6345
Бойната биография на пловдивския гарнизон е изпълнена с подвизи и героизъм, саможертва, любов към родината и стратегически решения, които намират достойно място в учебниците по история. На този ден се събираме да се поклоним пред миналото на прославения Девети пехотен пловдивски полк, Двадесет и първи пехотен средногорски полк, Двадесет и седми пехотен чепински полк. Техните победи при Сливница и Пирот, при Драма, Шаркьой, Булаир, при Криволак, Дойран, Гюешево и Стражин са национална гордост и пример за подражание на българската армия. С тези думи председателят на Народното събрание Цвета Караянчева се обърна към присъстващите военни, официални лица и граждани по време на честването на празника на Пловдивския гарнизон.

На събитието, което се проведе снощи на пл. "Централен", присъстваха кметът на Пловдив Здравко Димитров, генерал-майор Явор Матеев, командир на Съвместното командване на специалните операции, народният представител Атанас Ташков, председателят на Общинския съвет Александър Държиков, заместник-кметът Тодор Чонов, кметът на район Тракия Костадин Димитров и други.

"Днес Съвместното командване при специалните операции на Българската армия е неразделна част от въоръжените сили на страните членки на НАТО. Нека гордостта от подвизите от миналото, наравно с отличната подготовка за противодействие на съвременните рискове и заплахи да Ви дават сили и самочувствие. България разчита на Вас", допълни в словото си Цвета Караянчева.

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай отслужи заупокойна молитва, след което бяха поднесени венци и цветя пред паметника на военнослужещите, доблестно изпълнили своя воински дълг.

"Предизвикателствата пред националната сигурност са големи, но аз убеден, че това, с което разполагаме, даваме най-доброто от себе си. Дълбок поклон и вечна памет на загиналите, на онези, които, когато умираха, не знаеха, че днес ще ги наричаме герои, не знаеха, че градят днешната история на България, но знаеха много добре как да воюват", поздрави, на свой ред, генерал-майор Явор Матеев.

Преди официалното събитие военните формирования преминаха в празнично шествие по Главната улица пред погледа и ръкоплясканията на десетки пловдивчани.

Точно в 21,55 ч. заря изпълни небето над Пловдив.

Съвместното командване на специалните операции (бивша 68 бригада специални сили) е съединение на Командването на силите за специални операции (КССО) на Сухопътните войски на Българската армия до 2004 г., а след това е самостоятелно поделение, наследник на бившата Парашутна дружина, която се отличава в боевете при Страцин и Стражин през Втората световна война. Дружината е първото парашутно-десантно подразделение в България и предшественик на съвременните специални сили.

От декември 2015 г. командир е бригаден генерал-майор Явор Матеев.

Вчера се проведе и официалната церемония по връчване на бойното и представителното знаме на Съвместното командване на специалните операции в Пловдив, с което завърши процесът по сформирането на СКСО. На събитието присъстваха министър-председателят Бойко Борисов и министърът на отбраната Красимир Каракачанов, които се поклониха пред храбростта на българските военнослужещи.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
Пловдивчанка напъха 20 000 лева в найлонова торба и ги пусна през...
Патрулка не спря на "Стоп", пострадаха полицайка и шофьорка
Отбелязаха 50 години от създаването на отделението по диализно ле...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).