Ръководителят на Република Коми на официална визита в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:50 / 14.07.2017
3363
Сергей Анатолиевич Гапликов - ръководител на Република Коми и Григорий Наскидович Саришвили - постоянен представител на Република Коми при президента на Руската федерация, бяха на официално посещение в Пловдив по покана на областния управител Здравко Димитров. На официалната среща Областният управител изказа благодарността си към руските гости за посещението и подчерта, че силният икономически обмен между България и Коми в недалечното минало е оставил дълбока следа в много български и руски семейства, чиито наследници продължават да поддържат паметта за този период. 

"И сега повелите на времето отново ни събират, което отваря възможността за възстановяване на двустранните ни взаимоотношения, а за това най-сигурното начало е културата и образованието" - каза в приветствието си Здравко Димитров.

Сергей Гапликов изрази вълнението си, че от Пловдив започва първата му визита на българска земя, която много силно е свързана с Република Коми. Висшият държавник представи Република Коми с ресурсите и потенциала си за развитие, високо оцени в изказването си укрепването на двустранното ни сътрудничеството и братските отношения в продължение на 50 години, започнали от края на 1967 и активни до 1992 г. по двустранен договор, като изказа носталгията на местните жители на Коми с думите им: "Върнете българите!". Ръководителят на Република Коми лично връчи на Областния управител поканата за честванията по повод 50-ия юбилей през септември тази година , наречен "Мостът на дружбата."

Визитата беше съпътствана и с работна среща с български граждани, работили в северната руска република по спогодбата на Република Коми с Република България в дърводобивната промишленост. Много от тях лично благодариха за тази дългоочаквана среща, като споделиха, че пребиваването им в Коми е повишило жизнения им стандарт, пресякло е интересни пътища, завинаги е променило живота им и е оставило трайни и неизличими следи. По време на работната среща Областният управител връчи от името на Георги Найденов на ръководителя на Република Коми орден и почетен знак за принос към световния мир и човечеството на близките на Андрей Стенин, известен журналист от Република Коми, убит по време на въоръжения конфликт в Украйна през 2014 г.

В края на срещата се изрази готовността на двете страни да се предприемат стъпки за осъществяването и поддържането на по-тесни връзки между област Пловдив и Република Коми. Гапликов благодари на Димитров за гостоприемството и отбеляза, че чрез такива формати като настоящата визита могат да се възвърнат общите преживявания, знания и опит. Здравко Димитров като домакин подкрепи инициативите за партньорство и пожела на Гапликов здраве, мир и успешни проекти.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).