Решиха казуса с дарението на сградата на БНБ

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
10:14 / 16.05.2013
4420
С 39 гласа "за" и 3-ма "въздържали се" ОбС прие точката касаеща дарението на сградата на БНБ, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Дарението от страна на Община Пловдив в полза на БНБ на близо 7 дка поземлен имот на ул. "Ягодовско шосе" №2 влезе днес отново за гласуване на сесията на ОбС. Както вече писахме, в замяна градската институция получава сградата на банката на Малката главна. Казусът се разглежда в градския парламент вече за трети път.

Предвижда се емблематичната къща на ул. "Райко Даскалов" да стане музей или галерия. Община Пловдив имаше намерение за своя сметка през пролетта на тази година да реконструира фасадата на сградата, която в момента не е в добро състояние и да монтира художествено осветление. За целта градската институция бе в процес на подписване на предварително споразумение с банката.

"От повече от два месеца водим разговори с БНБ да ни предоставят сградата на ул. "Райко Даскалов", а ние да им дадем терен до "Скобелева майка", където те да построят най-големия инкасо център в Южна България ", разясни още в началото на годината за читателите на нашия сайт кметът Иван Тотев.

Къщата е изключителна. Тя е паметник на културата и е строена през 1909 г. за банка. Долното ниво е с височина 8 метра и най-вероятно след приключване на процеса на замяна, там ще бъде ситуиран музей или галерия. На горните етажи евентуално ще бъдат преместени част от административните служби на Общината като "Култура" и "Туризъм", коментира още градоначалникът.

На сесията на ОБС на 21 март точката беше отложена от управляващите за след парламентарните изборите с мотива да не се политизира излишно казусът. На предишното заседание на градския парламент на 28 февруари дарението не успя да събере достатъчно брой гласове. Въпреки че беше прегласувано, не стигнаха три гласа, от нужните 39 "за", за да бъде прието.

Оценката на недвижимия имот до Скобелева майка е в размер на 1 357 900 лв. Всички данъци и такси по дарението са за сметка на надарения, пише още в предложението на зам.-кмета Димитър Кацарски.


Виж коментарите (2)

Още по темата (19):
18.03.2024 ПП-ДБ: Какво се случва с "Трезора за идеи" за сградата на БНБ в
Пловдив?
11.03.2024 Все по-голям интерес към конкурса за бившата сграда на БНБ
09.03.2024 Какво ще е бъдещето на сградата на БНБ на Главната в Пловдив?
03.03.2024 Пускат допълнителна дата за оглед на бившата сграда на БНБ в Пловдив
26.02.2024 Конкурс определя предназначението на сградата на БНБ на Малката главна
10.06.2023 Появи се предложение за сградата на БНБ в Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...
Спомени от чернобилския дъжд в Пловдив: Двама приятели починаха, ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).