Разясняват рисковете от въвличане в трудова експлоатация

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
13:32 / 02.05.2017
1765
В периода 02.05-12.05.2017г. Мecтнaтa кoмиcия зa бopбa c тpaфикa нa хopa - Пловдив cтapтиpa инфopмaциoннa кaмпaния зa пpeвeнция нa тpaфикa нa хopa c цeл тpyдoвa eкcплoaтaция пoд нaдcлoв "Пo-дoбpe инфopмиpaн, oткoлкoтo eкcплoaтиpaн!". Инициативата се осъществява съвместно с Националната комисия за борба с трафика на хора и в партньорство с Български Червен кръст - Пловдив.

Основна цел на кампанията е да се повиши информираността на търсещите работа в страната и чужбина относно рисковете от въвличане в трудова експлоатация и начините за предпазване от измами на некоректни посредници и работодатели. В рамките на инициативата е предвидено провеждането на поредицата от събития, чиито основен адресат са младите хора, избиращи студентските бригади, както и всеки един, който е трайно незает.

Дейностите, които включва превантивно-информационната кампания са свързани с разпространение на информационни материали от екипи на доброволци към Местната комисия и Български Червен кръст - Пловдив. Ще бъдат обхванати възлови места в гр. Пловдив, включително и висши учебни заведения като: Аграрен университет; Пловдивски университет "Паисий Хилендарски"; Технически университет - София, Филиал Пловдив; Университет по хранителни технологии и Висше училище по агробизнес и развитие на регионите - Пловдив. Предвижда се и провеждане на дискусия за безопасна трудовата миграция в ПУ "Паисий Хилендарски", в която ще вземат участие студенти от различни пловдивски университети. Също така ще бъдат предоставени плакати и брошури с превантивна цел в дирекция "Бюро по труда" - Пловдив, включително и във филиалите в гр. Хисар, гр. Съединение, с. Калояново, гр. Кричим и гр. Стамболийски.

Трафикантите успяват да привличат жертвите си чрез измамни предложения за работа, свързани основно с обещания за: високо спрямо българските стандарти заплащане за нискоквалифициран труд; възможност за повече или по-малко почасова работа и предложения за работа без договор, както и бонуси за добре свършена работа. В голям брой от случаите пострадалите от трудова експлоатация са проучени предварително за живота, желанията и нуждите им, като впоследствие спрямо тях са отправени готови предложения, на които трудно могат да устоят. 

Поради тази причина всеки един, който търси работа трябва да бъде внимателен и да не се доверява лесно. Задължително е да подхожда мнително към всяко едно предложение, дори да е отправено от близки хора.

Затова преди да заминете Ви съветваме:

1. Проучете добре агенцията, фирмата, работодателя или хората, при който отивате. Посъветвайте се с Националната комисия за борба с трафика на хора и Местната комисия за борба с трафика на хора, Агенцията по заетостта, Главна инспекция по труда и Бюрата по труда за безопасно пътуване и работа в чужбина. Списък с лицензираните трудови посредници има на интернет страницата на Агенцията по заетостта - https://www.az.government.bg/intermediaries/; 

2. Не се доверявайте на съмнителни обяви с обещания за високо заплащане на нискоквалифицирана работа в чужбина, особенно такива, които са залепени по улиците и имат само мобилен телефон;

3. Не давайте документите си за самоличност на никого, под никакъв предлог;

4. За да започнете работа, трябва предварително да подпишете договор на български език (или език, който разбирате), както и на официалния език на страната на работодателя;

5. Вземете с Вас адреса и телефона на българското представителство в страната, за която ще пътувате. Ако попаднете в рискова ситуация и сте в беда, незабавно се свържете с тях или с полицията там - вие сте жертва на сериозно престъпление и ще Ви бъде оказана помощ.

6. Предварително се информирайте за законодателството, режимът на пребиваване и работа за български граждани в страната, в която заминавате. 

Можете да получите повече информация относно трудовата миграция от Службите по трудовите и социалните въпроси (СТСВ) на МТСП към дипломатическите представителства на Република България в европейските страни с най-големи български общности: http://www.mlsp.government.bg/index.php?section=POLICIESI&I=266

ВАЖНИ ТЕЛЕФОННИ НОМЕРА:

Единен европейски номер за спешни случаи 112 (напълно безплатен, без роуминг, набира се без код)

Национална комисия за борба с трафика на хора - тел. + 359 2 807 80 50 (работно време: от понеделник до петък, от 9:00 до 17:30 ч.) 

Местнa комисия за борба с трафика на хора в гр.Пловдив - тел. +359 32 622 136 

ИА "Главна инспекция по труда":

- Гореща телефонна линия - 0700 17 670
- Телефон за сигнали на български граждани, работещи в чужбина (00359) 2 8101 747

Национална телефонна линия срещу трафика на хора, поддържана от фондация Кампания А21 - 0800 20 100. Конфедерация на независимите синдикати в България (КНСБ) - http://www.knsb-bg.org/; Трудово-правна приемна: 02/ 40 10 427. За пострадали от насилие: Фондация "Асоциация Анимус" - тел. + 359 2 981 76 86.


Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Пловдив:
Наситена с позитивни емоции атмосфера в Пловдив
"Бий чорбата по главата" ехтя по Главната на Пловдив
Почерня от полиция край булевард "Източен" в Пловдив
Дама: Тези двамата май си мериха инструментите - на кого е по-мал...
Последна информация за разпространението на коклюш в Пловдив и ре...
БСП Пловдив: Социализмът означава безплатно образование и здравео...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).