Работни групи на Консултативния съвет излизат с предложения към кмета

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
17:44 / 07.10.2008
1170
Две от работните групи на Консултативния съвет при кмета Славчо Атанасов изнесоха специализирани доклади на днешната сесия на съвета. Председателката на Търговско-промишлената камара в Пловдив Добрина Проданова представи доклад на тема икономика и енергийна ефективност. Към кмета бе внесено предложение за осъвременяване и реконструкции на системата за улично осветление в града с цел намаляване на изразходваната електроенергия. Според работната група и доклада й е нужно да се заменят сегашните светофарни уредби с по-модерните светодиодни такива. Те изразходват десет пъти по-малко енергия от сега съществуващите. Според доклада ефективно улично осветление се постига не с организационни мерки като изключване на мощности например, а със създаването на модернизирана система за автоматично управление на уличното осветление и светофарните уредби. На Пловдив е нужен един компютаризиран контролен център, който да следи трафика и с оглед на натоварването да регулира в реално време работата на светофарите – например удължаване или намаляване на зелените вълни, както и работата на уличното осветление, се казва още в доклада на работната група по икономика. Намалената консумация на електроенергия ще доведе до намаляване на вредните емисии от парникови газове, обобщават експертите.

Издателят Божана Апостолова внесе предложение от работната група по култура и туризъм, в което се мотивира създаването на отделна сметка Фонд „Култура и туризъм” за Възрожденски Пловдив, която да се контролира от Контролен съвет съставен от общинари и представители на работната група. Фондът трябва да обезпечава нови форми на работа в сферите на културата и туризма на Възрожденски Пловдив. Сметката би могла да се захранва от допълнителни дейности в общинските културни институти, като 50 процента от тези приходи остават в съответния културен институт, а останалите 50 отиват във фонда. Той ще се попълва също и от дарения, се казва още в предложението.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Станислав Цанов идва в Пловдив, говори и за лошите коментари
Шефът на КАТ Пловдив: Не съм гледал километража на джипа
16 пъти шофьорът на джипа от бул. "Руски" е бил хващан в крачка
Важно за всички родители на първокласници в Пловдив
Имало ли е гонка с полицията при тежката катастрофа с двама загин...
Имало ли е гонка с полицията при тежката катастрофа с двама загин...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).