РИОСВ Пловдив затваря производствена база в близост до кариерите над Белащица

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
20:27 / 07.02.2022
3537
Два екипа на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ – Пловдив) през целия ден днес проверяваха на място какво се случва с кариерите над с. Белащица, общ. Родопи, след като институцията бе алармирана от различни източници, че те работят въпреки изтеклите концесионни договори и притесненията на местното население.

Екоинспекторите се срещнаха с представители и на двете кариери и направиха пълен обход на находище "Белащица – юг“. Не се установи извършване на добивна дейност и тежкотоварна техника по вътрешнокариерните пътища. В един от работните хоризонти е спрял аварирал лизингов гаранционен багер, който се планира да бъде изведен след отстраняване на аварията от фирмата, обслужваща лизинга. Последната добивна дейност е осъществявана в периода от 30 декември 2021 до 3 февруари 2022 година.

Проверяващите са установили, че на терен, собственост на един от концесионерите, разположен извън концесията, има Производствена база, чийто оператор е трето дружество. Производствената база разполага с трошачно-сортировъчна инсталация, която към момента работи и извършва първична преработка на складиран добит материал. Натрошеният каменен материал се товари на камиони, които са блокирани от протестиращи на изхода на пътя между селата Белащица и Гълъбово. Съгласно представена справка 48 на брой са транспортните средства, напуснали базата в днешния ден.

Дружеството-наемател на Производствената база не е провеждало процедура по реда на Глава шеста от Закона за опазване на околната среда (ЗООС) в РИОСВ - Пловдив и не е известно дали фирмата има разрешение от РДНСК или от кмета на общината да извършва дейността си. Затова екоинспекцията спира работата на Производствената база с предписание да се проведе процедура по оценка на въздействието върху околната среда по Глава шеста от ЗООС. Проверките на екоинспекторите продължават и към момента.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)

Още по темата (126):
19.02.2024 В Пловдив съдът попари известна фирма
26.12.2023 Съдът в Пловдив отмени заповедта на Басейнова дирекция, засягаща кариерата в Белащица
31.05.2023 Съдът отхвърли жалба на "Европейски пътища" за кариерата над Белащица
26.04.2023 Жителите на Белащица искат оставката на шефа на Басейнова дирекция
12.04.2023 Главният протестър срещу кариерата над Белащица се оказа крупен собственик на имоти в региона
14.02.2023 Отново проверки на кариерите над Белащица! МЕ не установи нарушения
Още новини от Новини от Пловдив:
Певци от цял свят пеят в защита на Альоша в патетичен видеоклип
Шофьор хвърли 100 лева на задната седалка на патрулка, пробите му...
Шофьори не вярват на очите си какво виждат на булевард в Пловдив
Бивш кмет на район "Южен" поведе листата на "Синя България" в Пло...
Камера засне най-безумното ПТП в Пловдив, по чудо няма загинали и...
Тежко ПТП на кръстовището в Пловдив, на което преди 6 месеца заги...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).