Провериха 68 общини за записване, отписване и преместване на деца в градините

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
14:31 / 10.05.2017
2189
По разпореждане на Апелативна прокуратура-Пловдив се извърши проверка в общините на Пловдивска, Старозагорска, Пазарджишка, Хасковска, Кърджалийска и Смолянска област за изпълнение на чл.59 ал. 1 от Закона за предучилищното и училищното образование/ЗПУО/. Тя се извърши по реда на чл.145 ал.1 т. 1 от Закона за съдебната власт.

В апелативен съдебен район Пловдив функционират 68 общини в шест области - Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Хасково, Смолян и Кърджали. При проверката е констатирано, че до месец март 2017 г. наредби по чл. 59, ал.1 от ЗПУО за условията и реда за записване, отписване и преместване на деца в общинските детски градини не са били приети в общо 12 общини - Съединение, Първомай и Садово /регион Пловдив/, Николаево и Опан /регион Стара Загора/, Ивайловград, Стамболово и Маджарово /регион Хасково/, Момчилград и Черноочене /регион Кърджали/, Баните и Борино /регион Смолян/. Във всички общини на област Пазарджик са приети наредби по чл.59 ал.1 от ЗПУО.

За отстраняване на бездействието са изготвени десет предложения по чл.145 ал.1 т.6 от Закона за съдебната власт до кметовете и председателите на Общинските съвети в посочените по-горе общини.

В резултат на намесата на прокуратурата са утвърдени наредби по чл. 59 ал. 1 от ЗПУО в четири общини - Момчилград, Черноочене, Борино и Съединение, като те са приети с решения на Общинските съвети. Проекти за наредби по същия текст има в пет общини - Николаево, Опан, Ивайловград, Стамболово и Маджарово, като те ще бъдат внесени за разглеждане в Общинските съвети. 

Предстои извършване на контролна проверка за предприетите действия от общините, след констатациите на прокуратурата, по приемането на наредби по чл. 59 ал.1 от ЗПУО, като крайният срок за приключването й е месец юни 2017 г.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).