Протест заради пешеходна пътека, баба крещи: Извикайте Бойко!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (61)
11:17 / 21.03.2012
12848
Около 100 човека протестират срещу премахването на пешеходната пътека на бул. "България" до магазин "Практикер", предаде репортер на Plovdiv24.bg. Припомняме, че пътеката неколкократно беше затваряна и отново отваряна по настояване на жителите на квартала. Сега пак същите те настояват "зебрата", която в момента е заличена, да бъде отворена и те да могат безпрепятствено да пресичат, а не да заобикалят до съседните два светофара.  

"Жителите на кв. "Захарна фабрика" нямат разрешение за протеста", поясни кметът на "Северен" Ральо Ралев, който дойде за да разговаря с протестиращите. Той беше категоричен, че проблемът става заради грешки на старата управа на града и изслуша търпеливо хората, което обаче очевидно беше трудно, тъй като протестиращите говореха един през друг.

"Тази пътека е тук от 50 години. Нека отново да я възстановят, тъй като преминаването без нея е трудно за хора в нашата възраст. Освен това, сега огражденията се прескачат от младите хора от квартала и кой ще поеме отговорност, ако се кола блъсне дете и се случи най-лошото", питаше един от възрастните жители на "Захарна фабрика". 

"Тук има социална, диабетична и детска кухня. Разбирате, че за да стигнат до там, булеварда се пресича предимно от възрастни хора или млади семейства. Виждала съм с очите си как прескачат през паната. Това създава предпоставки за ПТП-та", каза пък друга от протестиращите.

Гражданското неподчинение на хората се контролираше от органите на реда, тъй като протестиращите поставиха ултиматум, че ще затворят за движение отсечката по бул."България" и ще пропускат по нея само линейки и коли на полицията. Главен инспектор Любомир Рашков, от Охранителна полиция към Областна дирекция на МВР - Пловдив се опита да тушира напрежението след протестиращите, но те настояха на мястото да дойде и представител на Общината. До 15-на минути пристигна и зам.-кметът по сигурността Александър Държиков. Той заяви, че е "за" пешеходна пътека там да има, но трябва да се изчака минимум 3,4 месеца технологично време, за да се направи нов проект и той да бъде одобрен от съответните институции. 

"Процедурата е задействана от новата общинска администрация, след време отново ще можете да преминавате през пътеката", поясни на гражданите той. Протестиращите обаче не се съгласиха с това, като мотивите им бяха, че от 2009 г. общината "ги лъже" относно разрешаването на проблема.

"Извикайте Бойко - викаше една възрастна жена, - явно само той може да ни помогне", а инициаторите се заканиха, че няма да се откажат от гражданските протести и те ще продължат, докато пешеходната пътека бъде отворена.

Цялото развитие на темата можете да проследите тук.


Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (61)

Още по темата (14):
29.06.2021 Ексклузивно: Пловдивчанка: Добре че не стъпих на пътното платно!
03.07.2014 Опасна пешеходна пътека по бул. "България" пак разбуни духовете
04.07.2012 Възстановяват пешеходна пътека на бул. "България" до Захарна фабрика
18.05.2012 Възстановяват пешеходната пътека до Захарна фабрика
04.03.2012 По 10 опита на нощ да премахнат ограда на бул."България"
27.01.2012 Премахват пешеходните пътеки до "Практикер" и "Захарна фабрика"
Още новини от Новини от Пловдив:
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки
Хиляди остават без вода в Пловдив и региона


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).