Проф. Христо Пимпирев: С тази риба Пловдив блесна

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
19:02 / 25.04.2024
7084
"С тази риба Пловдив блесна". Така изследователят професор Христо Пимпирев коментира експозицията с ледения аквариум и рибата от Антарктида, която живее в Регионален природонаучен музей Пловдив от скоро.

Жители на града и любители на природата се срещанаха с проф. Христо Пимпирев и екипа на втората полярна мисия на българския военно - изследователски кораб "Св. св. Кирил и Методий", предава Plovdiv24.bg.

Припомняме, че Регионалният природонаучен музей в Пловдив спечели проект към фонд “Култура", с който беше стартирано изграждането на първия в света експозиционен леден аквариум.

В зала "Планетариум“ присъстваха и директорът на музея д-р Огнян Тодоров, кметът на Община Пловдив Костадин Димитров и други посетители дошли за събитието. 

"Животът ми е там, така че аз съм си там като вкъщи", така започна разказа си за Антарктида проф. Пимпирев.

"Там е другата България, която е по-добрата част на България, защото там живеем в екип. Там не се караме, не се разправяме със сглобки, не сменяме правителства, просто всеки си върши работата и резултатите са на лице."

Идеята на проф. Пимпирев е двама научни работници от музея да присъстват на следващата експедиция в Антарктида и те самите да се заемат с обогатяването на фауната с още риби, морски звезди, охлюви, миди и други безгръбначни, които да обогатят колекцията.

Кметът Костадин Димитров заяви, че се обмисля вариант за разширение на музея с оглед на това да се направи някаква реконструкция на залата за младоженци, която да бъде преобщена към музея. Това трябва да бъде съгласувано с Министерството на културата, с което да се постигне добро споразумение.

Директорът на Регионален природонаучен музей Пловдив д-р Огнян Тодоров, сподели пред камерата:

“Рибата се е климатизирала, храни се, чувства се страхотно. Следващата година ще направим още една експедиция това заедно с проф. Христо Пимпирев и двама мои уредници ще присъстват на цялата експедиция. Ще увеличим вече многообразието в аквариума. Тази година беше така, тестово начинание. То се оказа успешно, което всъщност ни дава крила да продължим напред."

Реално в света има още два аквариума като нашия, но те не са експозиционни. Така, че това ни прави единствени в света в това направление. Това единственият в света експозиционен леден аквариум – другите са в Чили и в Аглия", допълни още той.

Леденият аквариум е с капацитет 12 хил. литра, температурата в помещението е -5 градуса, а на водата варира от -1 до +1-2 градуса. 

Припомняме, че в началото на експедицията пътували две риби, предназначени за най-новата експозиция "Антарктида" в Природонаучния музей в Пловдив, но едната от тях, не можа да оцелее на българския научно-изследователски кораб, който се върна от Антарктида.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Страхотен кадър показва аристократичен Пловдив отпреди 70 години
Шофьор сътвори поредната глупост заради "Бермудския триъгълник" н...
Пловдивски район се подготвя за сериозни ремонти за 350 000 лева
Кметът на Пловдив със слово за 24 май
"Лаута" се пръска по шевовете, скари и чевермета на всяка крачка,...
Пъстър панаир на занаятите, Иван Звездев е специален гост


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).