Представят културното наследство на Пловдив в интерактивни маршрути

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
14:58 / 25.05.2017
2578
Градското културно наследство на Пловдив ще се представя пред зрящи и незрящи от младежи, които ще бъдат подготвени да реализират 3 интерактивни маршрута на 3-и, 13-и и 18-и юни. Информацията бе оповестена днес по време на пресконференция за представяне на проекта "Усети града - подготовка на водачи и реализиране на интерактивен маршрут", финансиран от Община Пловдив, Дирекция "Култура и културно наследство". Организиратор на инициативата е Асоциация за култура, етнология и антропология "Медиатор", която работи в партньорство с Философско-историческия факултет на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" и с Националния център за рехабилитация на слепи - гр. Пловдив.

Участниците в трите интерактивни мартрута през м. юни ще бъдат предварително подготвени по време на специализирано обучение за водачи, което ще се проведе от 31 май до 2 юни включително в сградата на Философско-историческия факултет на ПУ "Паисий Хилендарски" на ул. "Костаки Пеев" №21. Бъдещите водачи ще бъдат ангажирани с проблемите за достъпа на хора със зрителни затруднения до градското културно наследство на Пловдив. Желаещите да се включат в обучението, могат да се запишат за него до 29 май, понеделник, на следния линк: https://goo.gl/forms/n0uwpQAPfIRDVbdc2.

В обучителната програма са предвидени и лекционни, и практически занимания. Членове на Националния център за рехабилитация на слепи - Пловдив също ще се включат в обучението, за да дадат насоки за работата с незрящи, обясни Галина Петрова, експерт от НЦРС.

Възможностите за включване на интерактивните обиколки в туристическите маршрути на Община Пловдив коментира Гено Дойков, специалист "Маркетинг и реклама на дестинацията" от Общинско предприятие "Туризъм".

От началото на годината Община Пловдив стартира няколко проекта за гражданска активност, "Усети града" е един от тях. Дано постигне устойчивост, пожела Милен Гледачев от Дирекция "Култура и културно наследство".

Интерактивните маршрути се преминават най-малко от двама души - единият е в ролята на водач, а другият е воден със затворени очи. Водените могат да бъдат както зрящи, така и незрящи, които искат да предизвикат сетивата си. С помощта на пътеводител, водачът насочва и представя по сетивен начин културното наследство на Пловдив - с докосване на паметници на културата, с вслушване в околните шумове.

За да могат да преведат своята публика - незряща или зряща, но със затворени очи, бъдещите водачи трябва да получат определени знания за интерпретиране и ориентация в градска среда, като тези теми са заложени в обучението за водачи.

Маршрутите "Усети града" ще са отворени и безплатни за всеки. Инициативата е продължение на научно-приложен проект "Усети града", реализиран през 2014 г. от екипа на АКЕА "Медиатор" и студенти и преподаватели от специалностите "Етнология" и "Социална антропология" към Философско-историческия факултет на ПУ "Паисий Хилендарски", припомниха доц. д-р Добринка Парушева и доц. д-р Меглена Златкова от катедра "Етнология" на факултета.

След приключване на проекта през 2014 г. екипът на АКЕА "Медиатор" реализира интерактивния маршрут няколко пъти в Пловдив. През 2015 година са разработени нови два маршрута - в село Аспарухово, обл. Варна, и в град Стара Загора. Те са съобразени със спецификите на пространството и представят местното културно наследство по нов начин.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Проверяват изба "Дядо Пламен" за фалшив алкохол
Свържете се с най-добрите професионалисти в Пловдив - Представяме...
Починала е пловдивчанката, чиято история разчувства мнозина
Млада двойка не хареса живота в Пловдив, осъществиха мечтата си з...
5 места в Пловдив без вода
1/4 от "Рогошко шосе" е почти готова, за повече няма пари


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).