Предложение: Военните ни бази да носят имената на български герои

Автор: Мариана Панчева
Коментари (6)
12:09 / 09.11.2017
4011
Военните бази на България трябва да носят имената на български герои. Това е позицията, на която застава Атлантическият съвет на България и с която се цели подемане на инициатива Трета авиационна база "Граф Игнатиево" да се наименува "Димитър Списаревски". Plovdiv24.bg публикува аргументите за това:

"Живеем във времена на безпрецедентни предизвикателства, които поставят нови, по-високи изисквания пред системата за национална сигурност на България. Отговорната политика в областта на сигурността и отбраната на страната следва да отчита и необходимостта от издигане на по-високо ниво на националното самочувствие и съзнание на българските граждани.

Поради тази причина ние, членовете на Атлантическия съвет на България (АСБ), считаме, че с цел съхраняване на националната памет и гордост на българския народ и за насърчаване на високия боен дух на военнослужещите в редиците на българската армия, военните бази на територията на страната трябва да носят имената на героите на България. Такъв национален герой е Димитър Списаревски, откроил се сред най-ярките имена в историята на българската авиация. При отбраната на небето над столицата, по време на бомбардировките през Втората световна война, той влиза във въздушен бой, сваля една от "въздушните крепости" на противника и се врязва в друга, като сваля и нея, жертвайки живота си, за да спаси хиляди невинни граждани.

Неговата саможертва разнася славата на българската изтребителна авиация далеч отвъд пределите на Родината. Считаме, че днес паметта за нашите герои и техният пример, са необходими повече от всякога на българското общество. Дълг на всеки от нас е уважение и признателност към техния подвиг. Затова ние настояваме Трета авиационна база, която осигурява въздушния суверенитет на Република България, наричана "Граф Игнатиево" по името на близкото населено място, да получи името Трета авиационна база "Димитър Списаревски". Нека с тази инициатива докажем, че България помни и почита геройски загиналите българи за свободата на Отечеството", се казва в позицията. 

Военният пилот Димитър Списаревски е роден в Добрич на 19 юли 1916 година. Останал е в историята като "живата торпила". Загива при първия си боен полет по време на бомбардировките на София през Втората световна война. Пилотирайки германски изтребител "Месершмит", героят се врязва в тежък американски бомбардировач Б-24. Това е първият "жив таран" в българската военна история.

Поручик Димитър Списаревски е награден посмъртно с "Кръст за храброст" и е произведен в чин капитан. Погребан е с военни почести в Централните софийски гробища, Алеята на летците.


Виж коментарите (6)
Още новини от Новини от Пловдив:
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...
Спомени от чернобилския дъжд в Пловдив: Двама приятели починаха, ...
Абитуриенти от Пловдив "подариха" рози на покойната си любима учи...
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).