Полицията в Пловдив с масови проверки, следят за опасни злоупотреби

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:32 / 14.12.2023
2168
Започналите интензивни полицейски проверки са с оглед недопускане на нарушения и произшествия с пиротехнически изделия, които традиционно се употребяват в дните около коледните и новогодишните празници. По отношение спазване изискванията на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехнически изделия (ЗОБВВПИ) са планирани инспекции във всички лицензирани търговски обекти.

Същевременно са предприети активни действия и за пресичане на нерегламентираната продажба на пиротехнически изделия на места без разрешение. За всеки констатиран случай на нарушение е предвидена най-строга наказателна и административна отговорност.

За да се избегнат инциденти, наранявания или възникване на пожари, ОДМВР – Пловдив апелира гражданите и гостите на областта за повишено внимание при използване на пиротехнически изделия. 

Много често предизвиканите от неправомерно използване на пиратки и фоейрверки гърмежи смущават общественото спокойствие в районите на училища, болници, детски заведения, паркове, площади, жилищни комплекси и т.н., а не рядко водят и до сериозни травми и необходимост от лекарска намеса.

Напомняме, че съгласно Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехнически изделия (ЗОБВВПИ) увеселителните пиротехнически изделия не са невинна играчка, а общоопасни средства и са поставени под разрешителен режим, контролиран от органите на МВР. Лицензираните фирми и търговци, които съхраняват и осъществяват продажба с този тип изделия, разполагат със специално проектирани, изградени и узаконени за този вид изделия складове и магазини.

Там артикулите се  излагат на закрити лавици или под стъклен похлупак, съхраняват се и се продават само в оригиналната заводска опаковка и с инструкция за употреба и безопасност на български език. Абсолютно е недопустимо търговията да се извършва на открито – по базари, сергии и павилиони, а видимо повредени пиротехнически изделия (разкъсана опаковка, фитил и др.)  подлежат на незабавно бракуване и унищожаване по съответния ред.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Гребната база в Пловдив непочистена след Световното по риболов
Пловдивският Лаута се превърна в арена на битки от Античността и ...
Много скръбна вест за Пловдив
Какво не знаем за Четвъртък пазара и защо се нарича точно така
Пловдивски съветници бранят Панагюрското златно съкровище, не го ...
Автобуси тръгват по "Модър-Царевец", условието е 20 млн. лева


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).