Почина арх. Вера Коларова

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
09:20 / 07.06.2010
3719
След кратко и тежко боледуване почина арх. Вера Коларова, доайен на реставрацията в Пловдив. Родена в Разград на 7 ноември 1931 г. Целият й професионален път е свързан с Пловдив, където най-напред работи в Археологическия музей, по-късно до пенсионирането си в НИПК - район "Тракия".

Повече от 50 години арх. Вера Коларова проучва и реставрира исторически паметници. По нейни проекти са възстановени редица от най-хубавите къщи в Стария град, до последно тя работеше по реставрацията на къщата Клианти. Венецът на нейния богат творчески път е реставрацията на Античния театър, извършена под нейното ръководство, на Одеона, съвместно с арх. Румяна Пройкова, на Античния стадион, съвместно с арх. Люба Велчева, на Римския акведукт, на Костницата на Бачковския манастир, и редица други обекти.

Беше изключително скромна като човек. Притежаваше голяма ерудиция и авторитет, много уважавана в средите на пловдивската архитектурна колегия, на САБ, на ИКОМОС. Поклон пред паметта й.

Този браузър не поддържа видео елемента.


(c) ПОТВ


Източник: ПОТВ

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Пловдив:
Не е "Столипиново", Центърът на Пловдив е, а от ОП "Чистота" подм...
Обрат! Обезщетение от 5 200 евро за Ральо Ралев!
Прокуратурата: Няма установено наличие на алкохол в кръвта на Кри...
Приятел на Кристиан: Трябваше ли по този начин да си научиш урока...
Затворът в Пловдив стана като хотел - бани, кухни, трапезарии
Интересни рокади в пловдивската прокуратура


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).