Пловдивският митрополит Николай се обяви против наредбата на Светия синод за избора на Сливенски митрополит

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
21:54 / 07.03.2024
7467
Пловдивският митрополит Николай също се обяви против наредбата на Светия синод за избора на Сливенски митрополит, става известно от негово становище, публикувано на сайта на Пловдивската митрополия.

След като изборът в края на миналия месец беше касиран, Светият синод лиши от право на избор за митрополит свещеници и миряни от Сливенската епархия и постанови митрополитите сами да избират своите събратя.

В сряда (6 март) други двама митрополити - Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и Врачанския митрополит Григорий - оттеглиха подкрепата си за наредбата. Йоан беше избран за наместник на престола след смъртта на митрополит Йоаникий, както и за организатор на избора.

"Бързам да споделя, че да, истинни са техните думи (на Йоан и Григорий - бел. ред.) и несъмнено грижата за Църквата е първостепенна задача, особено за архипастирите. Именно поради грижа за Църквата, и по-конкретно за избора на Сливенски митрополит, ние членовете на Св. Синод изслушахме и приехме доклада на управляващия овдовялата Сливенска епархия митрополит Йоан и касирахме епархийския избор, състоял се в Сливен на 18 февруари, както е известно", отбелязва Николай, но отчита като грешка, че и той, както е споделил и Ловчанският митрополит Гавриил, са се доверили на доклада на митрополит Йоан и прибързано е гласувал "За" касирането на епархийския избор

Пловдивският митрополит отбелязва още, че в свое писмо до него митрополит Йоан е предложил през април да се проведе нов избор за Сливенски митрополит, с нова листа на епископите. Ето защо, казва Николай, "заявявам несъгласието си с това негово предложение и предлагам на Св. Синод в заседанието си на 12 март да отмени всички свои решения от предходното заседание, състояло се на 24 февруари".

Митрополит Николай предлага да се утвърдят двамата избрани епископи - Агатополски Йеротей и Константийски Михаил, и от тях на 13 март да се избере Сливенски митрополит.

Виж коментарите (0)

Още по темата (5):
29.02.2024 Горан Благоев за касирането на избора за Сливенски митрополит: Намирисва на много нагласена работа 
28.02.2024 Журналист: С действията си Синодът казва "гледайте си работата"
11.01.2024 Депутатите отдадоха почит на Дядо Иоаникий и отец Боян Саръев
10.01.2024 Светият синод избра наместник на Сливенската епархия
10.01.2024 Светият синод се събира заради кончината на митрополит Йоаникий
Още новини от Новини от Пловдив:
Дърво е премазало кола след силната буря в Пловдивско
"Мерцедес" се заби в дърво в "Смирненски"
Млад мъж от "Столипиново" учи за зъболекар, иска да си отвори каб...
Пловдив изпревари Варна по население
"Смирненски" е непроходим! Шофьори: Изведнъж всичко спря, този пр...
Прокуратурата се самосезира заради мутренските изпълнения на буле...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).