Контролът продължава и в момента навсякъде, където се продават храни от животински произход, включително риба и рибни продукти заради предстоящия празник Никулден. Проверяват се документите за регистрация, за произход на храните, етикетирането, годността, спазването на ветеринарно-санитарните и хигиенни изисквания и разрешителните за продажба на риба на открито. Търговците, които продават риба на открито, трябва да я съхраняват в касетки с лед, като топящата се вода от леда не трябва да остава в контакт с рибата. Срокът за съхранение при 1 до 5 градуса не трябва да е повече от два дни. Преди рибата да бъде поставена в хладилно съоръжение, е необходимо да се охлади в лед.
От ДВСК съветват купувачите на риба да внимават дали стоката, продавана извън хладилните витрини, се съхранява в достатъчно количество лед, дали няма видими признаци за изтекъл срок на годност, а когато купуват опаковани рибни продукти, да следят за целостта на опаковката и да четат етикетите за произхода и срока на годност. От дирекцията уверяват, че контролът по Коледа и Нова година ще се засили още повече заради очакваното презапасяване със стока от страна на търговците. По празниците зачестяват и опитите на пазара да се пускат храни с недоказан произход.