Пловдивски професори получават престижна медицинска награда

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
09:28 / 15.05.2010
2449
Бивши и настоящи студенти от
МУ - Пловдив:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
В рамките на тазгодишните ХІІІ-ти "Чилови Дни" - празници на интернистите днес от 12.00 часа в къщата-музей на професор Чилов, село Славейно ще бъде връчена Наградата "Проф. К. Чилов", която се присъжда от здравния министър, председателите на БАН, СУБ, Нац. Алианс "Живот за България", Съюза на Българските Медицински Дружества, Пловдивското лекарско общество, националния консултант по вътрешни болести и в. "Български лекар" за научен принос и заслуги в лечението на вътрешните болести.

За първи път наградата „Проф. К. Чилов" има двама носители, за първи път лекари извън София - това са професорите Димитраков и Солаков от Медицински Университет - Пловдив.

Те са сред най-авторитетните професори на пловдивския медицински ВУЗ - професор Димитър Димитраков, дмн - нефролог, ръководител ІІ-ра катедрар по Вътрешни болести и професор Панайот Солаков, дмн - ревматолог, пропедевтика на Вътрешните болести.

Двамата професори днес са най-титулуваните и значими преподаватели и специалисти всеки в своята област. Техният принос в нефрологията и ревматологията и академичното им личностно присъствие, далеч надхвърлят рамките на един университет. Международно известни и търсени специалисти в областта на вътрешните болести, всеки един е автор на над 200 статии в наши и международни списания, както и редица основни трудове и учебници по вътрешни болести.

По инициатива на ректора на Медицински университет - Пловдив - доц. д-р Георги Паскалев, по случай удостояването с тази престижна награда за първи път на пловдивски учени на церемонията по връчването в къщата-музей „Проф. К. Чилов" в село Славейно утре ще присъстват всички студенти-пълни отличници от МУ-Пловдив от „Клуб на отличника" (70 студенти). Ректорът счита, че в навечерието на 24-ти май така ще бъде оказано уважение и внимание към най-талантливите и изявени студенти на университета, с надеждата за приемственост между поколенията, в името на академичния дух и добрите традиции за знание и израстване на бъдещите лекари.


Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Пловдив:
Сауна за левче в Пловдив: 37,8° в градския транспорт!
Тръгнаха колите по най-новата улица в Пловдив, разликата с преди ...
В Пловдив проф. Искра Баева коментира как егоизмът победи героизм...
След материал на Plovdiv24.bg отново сигнал за "стена на срама" в...
Сведохме глави пред паметта на Ботев и загиналите за Свободата
Пловдив почете Ботев и загиналите за свободата на България


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).