Пловдивски преподавател с много силни думи за Апостола - ето ги!

Автор: Мариана Панчева
Коментари (0)
16:31 / 19.02.2018
6443
"Левски живее!" Думите на доц. Владимир Янев от Пловдивския университет по повод 145 години от гибелта на Апостола развълнуваха стотиците - малки и големи, дошли да сведат глава, да падната на колене и положат цвете пред паметника в подножието на Хълма на освободителите в Пловдив, предаде репортер на Plovdiv24.bg. 

"В този ден Левски ни събира, за да си припомним далечния 6 февруари, вторник, 1873 година, София. Предан, предаден, обичан, Апостолът, който не знае, че Ботев ще го нарече така, че Каравелов ще го определи за пръв български светия, се изповядва пред отец Тодор Митов и казва "Каквото съм направил, в ползу народу е". Тези последни думи трагически допълват общоизвестното "Ако спечеля, печеля за цял народ, ако загубя, губя само себе си".

Погубен, той не изгуби себе си. Извисен на бесилото, той извисява българското. Оплакан от Ботев, Левски с шепота на духа си заглушава злата песен на зимата, вдъхва мощ на Вазов, за да създаде своята шеметна Ода. Днес се прекланяме пред подвига на този велик в естествеността и храбростта си човек, сякаш за да се причистим от дребнавото, егоистичното, самодоволното у себе си. И може би, за да погледнем дори за кратко с други очи на живеенето си - дали е истинско, защото човек не е сам по себе си, сам за себе си. Той има мисия, надхвърляща пресметливата прагматика, тласкаща извън тясната килия на еднообразното съществуване."

И продължава: "Гражданинът Левски се самопревръща в държавник, неговото бродене не е из рая, а сред раята; неговите комитети, организирани така, че да привличат хора разсъдителни, безстрашни, великодушни са израз на държавосътворяващ дух, на обич към отечеството и отговорност към бъдещата чиста и свята република. 

Да, Левски е държавник без държава, това е трагично. Пагубно ще е, ако държавата, създадена от личности като Левски и големите революционери от неговата епоха, остане без държавници. Пагубно е и когато човек търси и намира оправдание за своето безволие, за безличието и апатията си в бремето на времето. 

Времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме, изрича Апостола и вижда жалкостта на примирението, на отказа от деятелност и всеотдайност, от съществуването ни извън страха за собствената ни несобственост". Още за церемонията в града под тепетата - четете ТУК!


Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).