Пловдивски археолози откриха необичайни находки при разкопки на Небет тепе

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
10:30 / 21.08.2021
19927
Скелети на необичайно високи хора откриха при разкопки на Небет тепе, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Погребаните са били по-високи хора, които не са типични за периода на Средновековието, отбеляза ръководителят на археологическия екип София Христева.

“Имаме информация, че тогава хората са били доста по-ниски и тези се отличават от стандарта", добави Христева и поясни, че откритият скелет на мъж е с височина около 182 см, а на жената - 167 см. Открит е и скелет на дете на около 3-4 години непосредствено до тези два гроба. “След като се дадат на антрополог за допълнителни изследвания ще знаем точната височина", каза още София Христева.

По време на разкопките тази година са открити 6 гроба, като с тях общо откритите погребения на некропола стават 21.

“Засега находките са малки. Тепърва навлизаме в античността, където очакваме да има много повече археологически находки", добави Христева. Според нея това, че откритите гробове са бедни не означава, че и хората, положени в тях са такива. Подобни изводи не може да бъдат направени.

През последните няколко дни археолозите са се натъкнали на още една сграда, която не са очаквали да проучат и на една голяма вкопана структура от 12 век, синхронизирана с по-рано проучената сграда с кирпичи.

Засега зидовете само индикират, че е имало сграда и е още рано да се каже каква е била тя.

Екипът на София Христева остава на терен до 17 септември в зависимост от метеорологичните условия, като очаква още изненади.

Некрополът, който се проучва е от късното Средновековие – 13-14 век. Работата по него започна миналите сезони. Според София Христева той е частично унищожен при по-късното обитаване. Предполага се, че телата са били заравяни близо до крепостната стена като защита заради някакъв проблем. По-интересното е, че датата на некропола съвпада с датата на щерната в близост, която е служела за водоизточник. По този начин е съществувала опасност от зараза.

За по-рано откритата средновековна къща със запазени кирпичени стени от 12 век София Христева каза, че смятат тя да бъде експонирана, защото идеята на проекта за Небет тепе е да се покаже многослойността и значимостта на археологическия паметник. Средновековието е един от важните периоди, който присъства много силно на Небет тепе.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (1)

Още по темата (134):
26.04.2024 Кметът за оградата на Небет тепе: Важно е да не загубим пари
19.04.2024 Официално становище на НИНКН за оградата на Небет тепе
19.04.2024 НИНКН: Оградата на Небет тепе не е съгласувана и не е допустима
19.04.2024 Проектът Небет тепе – разхищение за 4 млн. лв. общински пари
18.04.2024 Кметът: НИНКН да каже да има или да няма ограда на Небет тепе
17.04.2024 Небет тепе – ще загуби ли 2 млн. лв. община Пловдив?
Още новини от Новини от Пловдив:
Патрулка не спря на "Стоп", пострадаха полицайка и шофьорка
Отбелязаха 50 години от създаването на отделението по диализно ле...
След статия на Plovdiv24.bg премахнаха грозни и незаконни реклами...
Много грозна история с възрастна жена пред "Кауфланд"
Проверяват изба "Дядо Пламен" за фалшив алкохол
Свържете се с най-добрите професионалисти в Пловдив - Представяме...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).