Пловдивчанин анализира детайлно катастрофата в "Смирненски"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (7)
14:39 / 17.01.2024
6024
Plovdiv24.bg се сдоби от читател с видео от катастрофата в квартал "Христо Смирненски" тази сутрин. Кадрите от светофара са на кръстовището на "Пещерско шосе" с ул. "Рая".

Вижда се как в едната лента автомобилите, идващи от "Прослав", изчакват в задръстването, за да продължат направо. В дясната лента, която е само за завиване надясно към ул. "Явор", с висока скорост преминава "Мерцедес", който иска да пререди останалите автомобили. Очакваното се случва и се блъска в лек автомобил.

Въпросният автомобил е идвал от "Рая" и е искал да продължи направо. На видеото, предоставено ни от нашия читател, колата е зад билборда. Навлязла е в кръстовището при зелен сигнал на светофара, но поради големия поток от автомобили, е останала в средата му, защото минаващите по Пещерско са затворили кръстовището. Открива се дупка, за да премине, но "Мерцедеса" я блъска.

Читателят на Plovdiv24.bg споделя своите впечатления относно регулацията на кръстовището, което е особено натоварено в пиковите часове:

"Здравейте, правя бърз анализ на поредния инцидент. Не претендирам, че съм тесен специалист по шофиране и ЗДП. Очевидно от видеото причините за инцидента са няколко, както и броят на нарушилите закона, а именно: Шофьорът на мерцедесам" шофира в дясна лента, която е само за надясно (първо нарушение) с несъобразена и превишена скорост (второ нарушение).

Шофьорката на ударения автомобил, който пресича "Пещерско", навлиза в кръстовището, без възможност да го напусне (трето нарушение), след което засича мерцедеса. Разбира се, причината да не може да напусне кръстовището е, че автомобилите по "Пещерско" са затворили кръстовището (тук нарушават същия закон, не влизай в кръстовището, ако не можеш да го напуснеш) и поради тази причина жената го напуска, когато вече й свети червен сигнал. Нарушителите са поне 3, а нарушенията малко повече. Това са фактите. 

Както знаете, в края на ноември настъпи подобен инцидент, като първопричината беше също движение в дясна лента посока направо. Лесно може да забележите, че тогава, понеже се случи късно вечерта, нямаше изобщо задръстване и дори движение, но резултатът беше подобен, с тази разлика, че цял стълб със светофарна уредба беше унищожен и имаше пострадали.

Две години по-рано "Фолксваген Голф" се вряза в автобусната спирка, където за щастие нямаше пострадали чакащи на спирката. Ежеседмично се получават микроинциденти, подобни на днешния и е въпрос на време кръстовището да вземе жертви. Разбирам, че трафикът в града е изключително натоварен поради ред причини и това трудно може да се оправи с магическа пръчка, но това кръстовище не е регулирано, както трябва и трябва да му се обърне внимание, докато не е станало късно.

В България винаги действаме постфактум, след като вече стане най-лошото. Разбирам, че "Пещерско" се стеснява и при навлизане в града от 2 ленти става 1, но в момента, лентата която е задръстена е за наляво и направо, и когато има завиващи наляво за улица "Рая" движението допълнително се усложнява.

Отделно от гореспоменатите вече 3 по-сериозни случая става ясно, че джигитите, които използват въпросната дясна лента с висока скорост са виновни основно за инцидентите и трябва да се ограничи тази им възможност. Наясно съм, че не може да има полицаи постоянно (не че не съм виждал такива на спирката, които вероятно са правили точно това което трябва), но или трябва да се промени нещо с кръстовището/светофара или поне да се постави легнал полицай във въпросната дясна лента, за да се ограничи поне скоростта на джигитите и да намалее риска от тежки инциденти. 

Много често при движение по "Пещерско" в обратна посока, други нарушители използват лявата лента, за да продължат по посока извън града чрез лявата лента, която е само за наляво и така се стига до конфликти при автомобили, които искат да направят ляв към "Рая".

Казвам конфликти, защото освен предпоставки за инциденти, се стига и до саморазправа, защото правещите ляв завой към "Рая" навлизат в лентата на джигитите отсреща и те меко казано не разбират какво се случва.

Съжалявам, че стана толкова дълго, но то цялата ни работа е такава и считам, че трябва да се даде гласност на този, както и други подобни проблеми и хората, които отговарят за тези уж "дребни" неща да се размърдат, защото утре може те да са участници или пострадали", допълва нашият читател.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (7)
Още новини от Новини от Пловдив:
Вижте какво наказание постановиха в Пловдив за полицая, убил малк...
След 16 дни бутат Бетонния мост!
Деница Николова, ГЕРБ: Хората искат по-висок жизнен стандарт, ням...
Пеещите фонтани станаха обществен басейн, мрежата се възмути
Областна администрация Пловдив с интересно предупреждение за Деня...
Първи подробности за евакуацията в най-голямата болница в Пловдив...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).