Пловдивчани решават за химна на Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (14)
16:59 / 26.03.2010
3248
Дали Пловдив да има изобщо химн, какъв да е той - космонастръхвателен, по думите на Евгений Тодоров, или едно намигване с по-лековато звучене, ще решават пловдивчани. Започва широко обществено допитване до тях коя песен искат за своя древен град.

Въпреки че след месеци работа избрана от Общинския съвет комисия определи свой фаворит - "Химн на Пловдив", предложението няма да влезе директно за утвърждаване в местния парламент.

"Ще предложим всички 43 конкурсни творби на широк дебат, за да се чуе думата на хората", съобщи председателят на Общинския съвет Илко Илиев на специална пресконференция. Пет пловдивските медии засега, сред които и Plovdiv24.bg, стават съидейници в широката дискусия. 

В момента в Plovdiv24.bg създаваме специален модул за химна, за да можете да прослушате, коментирате и оцените всяко едно от предложенията.

След месец и половина първите 12 песни, събрали най-много гласове, ще бъдат представени на концерт в изпълнение на пловдивски детски състави пред публика. Още 15 дни след това ще продължи обсъждането, резултатите от което ще бъдат внесени в местния парламент, за да вземат съветниците окончателното решение да има ли Пловдив химн и кой да е той.

Ако няма достойна песен, не е задължително да има химн. Първите 12 ще бъдат издадени на диск. 20 хиляди лева е наградният фонд, според решението на съвета, 10 хиляди за първо и по 5 хиляди за второ и трето място. Ако в хода на дискусията пловдивчани решат, че не е нужен химн, то може да бъде прието това тяхно желание.

"При обсъждането на избраната песен, в което вече се включиха много от нашите читатели, имаше различни мнения - за, против, градивни критики как чрез известни корекции да бъде подобрена, но повечето държат да чуят всички кандидатстващи песни. Колкото и перфектно да е избраното предложение, пловдивчани няма да го приемат с оптимизъм, ако то им бъде наложено след кабинетен избор", коментира изпълнителният директор на Plovdiv24.bg Кирил Налджиев.

Шефът на дирекция "Култура" Йохан Девлетян препоръча слушателите на песните да имат предвид, че за разлика от първите предложения, където са използвани различни музикални инструменти, включително и синтезатори, поради настъпили промени в условията, последните 12 са изпълнени само от клавир и вокал.


Този браузър не поддържа видео елемента.


(C) ПОТВ

Виж коментарите (14)

Още по темата (38):
14.09.2017 Авторът на пловдивския химн вече е почетен гражданин
11.09.2017 Вижте кой известен пловдивчанин става почетен гражданин
03.09.2010 Петър Анастасов и Георги Славчев получиха наградата за химна на Пловдив
04.08.2010 Богдана Петрова ще изпълни химна на Пловдив на празника на града
04.08.2010 Кметът се среща с авторите и изпълнителката на химна на Пловдив
08.07.2010 Пловдив има химн
Още новини от Новини от Пловдив:
Дърво е премазало кола след силната буря в Пловдивско
"Мерцедес" се заби в дърво в "Смирненски"
Млад мъж от "Столипиново" учи за зъболекар, иска да си отвори каб...
Пловдив изпревари Варна по население
"Смирненски" е непроходим! Шофьори: Изведнъж всичко спря, този пр...
Прокуратурата се самосезира заради мутренските изпълнения на буле...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).