Пловдивчани масово отказват жълтите стотинки

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (6)
10:19 / 17.07.2010
3587
По време на криза, когато всеки лев е важен, търговци в малките магазини и кондуктори в градския транспорт в Пловдив масово отказват да взимат от хората по 1 и по 2 стотинки. Причината е, че самите клиенти също се сърдят, когато получават като ресто дребните монети, а за да ги обменят в банка продавачите трябва да плащат комисионна.

На кой от нас не се е случвало да напълни протфейла си с дребни монети и след това да се чуди как да ги похарчи. Ако обаче решите да платите сметката си в магазина само с по една или две стотинки, може да имате проблем и продавачът да откаже да ги приеме.

Жена: "Сърдят се, че им даваме дребни, ама няма как трябва да се дадат."

Жена: "Има които не желаят по 1 и по 2 стотинки. Жълти стотинки - те се събират и като ги връщат никой не ги иска."

Търговците обаче си имат своите основания, за да не искат дребните монети.

Виолета Хронева - управител на магазин: "Те стоят така и аз нямам на кого да ги дам и имам по 50, по 20 лева направени на жълти стотинки и когато отида примерно в банката да ги обменя, там взимат комисионна за услугата. И не само ние не взимаме - в автобусите не взимат, а и самите хора - като им върнеш примерно 5 стотинки, започват да се мръщят."

Хората също си признават, че отказват да вземат рестото си, ако е на много дребни монети.

Мъж: "Рядко ги взимам. Ако са в куп с другите - да, но ако са само по 1, по 2 - не."

Мъж: "Тия стотинки са излишни. Направо трябва да е 50 стотинки или 1 лев. Такива 2 стотинки, 5 стотинки не си заслужава."

От Българската народна банка са категорични, че дребни или не, монетите от по 1 и 2 стотинки са редовно разплащателно средство. Колкото до комисионните, които банките искат от търговците, за да обменят дребните монети, те са въпрос на търговска политика и БНБ не може да им влияе. Остава обаче въпросът - каква е стойността на дребните монети и не е ли време те да излязат от обращение. От БНБ заявиха, че засега не са обсъждани подобни мерки.

Източник: БНТ


Виж коментарите (6)
Още новини от Новини от Пловдив:
Препродажбата на билети продължава
30 индийци ще карат градски автобуси в Пловдив, дават им жилища и...
Няколко въпроса след фаталната катастрофа на булевард "Руски"
В западната част на Пловдив: Вдигат му чистачките, но не му пука
Историческо богослужение на митрополит Николай в Дубай
Как оцеля последното лятно кино в Пловдив?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).